Sam Sunderland (GBR) KTM 450 RALLY Dakar 2017 © Marcin Kin

Dakar Rally 2018: volg het hier op de voet!

Nog 2 nachtjes slapen en het Dakar circus trekt zich weer op gang. Ze starten dit jaar in Lima, Peru waarna de karavaan in 14 etappes via Bolivia en de befaamde Salar de Uyuni richting Cordoba, Argentinië trekt. En bij MaxxMoto kan je alles vanop de eerste rij mee volgen!

Een paar cijfers voor deze editie misschien? De deelnemers krijgen een route van een kleine 9000 km voorgeschoteld, waarvan een goeie 4500 tegen de tijd, 7 etappes puur zand, 2 marathon etappes voor de motoren (de auto’s en trucks krijgen er maar eentje, woessies!) en 5 dagen op een hoogte van meer dan 3000m. Pittig!

De huidige Dakar race is nog steeds een van de hardste in zijn soort, maar heeft nog maar weinig van het karakter, de charme en het avontuur van die eerste editie die exact 40 jaar geleden in Parijs vertrok. De spirit van wijlen Thierry Sabine waart nog wel ergens in een hoekje rond, maar het is maar de vraag of hij dit enorme mediacircus ooit voor ogen had.

De strijd tussen de fabrieksrijders werd jarenlang gedomineerd door Cyril Desprez en Marc Coma. Desprez heeft ondertussen voor 4 wielen gekozen en Coma gebruikt zijn kennis en expertise nu om de rijders vanuit het andere perspectief het vuur aan de schenen te leggen: de route uitstippelen voor de organisatie. Maar geen nood, er staat al een hele generatie nieuw jong geweld klaar: Sam Sunderland, Matthias Walkner, Adrien Van Beveren, Joan Barreda Bort, Toby Price, Stefan Svitko om er maar een paar te noemen.

We willen vooral ook de motorrijdende dames niet vergeten. Dit jaar zijn het er maar 4: Laia Sanz, Mirjam Pol, Rosa Romero Font en Gabriela Novotna. Maar het zijn wel stuk voor stuk madammen met pit, met op kop Laia Sanz die een goeie kans maakt op een plaats in de top 15.

Last but not least zijn er nog de mindere goden of beter de ‘buiten categorie’ goden van de Malle Moto: de rijders die proberen om de finish in Cordoba te halen zonder enige assistentie, met enkel een metalen kist met wat sleutelgerief en een tentje. Dit is het hoekje waar de spirit van Sabine nog het levendigst is, en waar de grootste avonturen en emoties beleefd worden.

Je zal het hier allemaal mee op de voet kunnen volgen!

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.