Dakar Rally 2018 – Duinen eisen hun tol

De voorbije jaren kende de Dakar af en toe een lauwe start, maar niet dit jaar. Marc Coma en Thierry Lavigne hebben al meteen van dag 1 voor een pittige route gezorgd met zand, veel zand.

De 31 kilometer lange proloog was al een mooi voorsmaakje waarbij Sam Sunderland meteen zijn favorietenrol bevestigde.

De duinen maakten op dag 2 vooral bij de auto’s veel slachtoffers waarbij een aantal urenlang als spinnen in een wasbak gevangen zaten in een grote duinkrater. Bij de motoren toonde vooral Joan Barreda Bort zijn kunsten. Adrien Van Beveren verraste dan weer met een mooie tweede plek en Matthias Walkner kwam als derde aan de finish.

Ook op dag 3 stond er weer zand vreten op het menu, bijna 300km lang. Een complexe navigatie en een paar moeilijk te vinden waypoints zorgden er voor dat Barreda Bort al meteen weer 27 minuten moest prijsgeven en zo ook uit de top 10 tuimelt. Sam Sunderland zette dan weer de puntjes op de i, Kevin Benavides verraste met een mooie tweede plek en Toby Price leek op kruissnelheid te komen en eindigde als derde.

Dag 4 start spectaculair met een groepsstart in Le Touquet-stijl. In groepjes van 20 vertrekken de motoren voor meteen een recht stuk van een goeie 16km op het strand. Grootste slachtoffer van de dag is ongetwijfeld Sam Sunderland die na een stevige smak wel in het zadel weet te blijven maar 15km verder de strijd moet staken met hevige rugpijnen. Exit topfavoriet Sunderland. Adrien Van Beveren gaat weer stevig op kop nadat hij als eerste van een kopgroep wel de juiste weg naar de finish weet te vinden.

Exit Sunderland – Photo FRANCK FIFE. AFP

De voorlopige top 6: Van Beveren, Quintanilla, Benavides, Walkner, De Soultrait en Price. Joan Barreda Bort hangt voorlopig op een 13de plek. De dames zijn alle 4 nog in de running, met Laia Sanz op een 19e positie. Rosa Romero Font staat 73e en Gabriela Novotna en Mirjam Pol bungelen onderaan het klassement op een 99e en 111e plek.

Bij de Malle Moto doen vooral de Nederlanders het goed met 3 rijders in de top 5. De Fransman Olivier Pain staat voorlopig aan de leiding, gevolgd door Hans-Jos Liefhebber, Lyndon Poskitt, Jurgen Van den Goorbergh en Edwin Straver.

Morgen is het nog een laatste dag zand ploeteren. Daarna trekt de karavaan het hooggebergte van de Andes in.

 

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.