Dakar 2017: Topfavoriet Price crasht, wie kan KTM verslaan?

KTM-rijder en topfavoriet Toby Price maakte een zware val tijdens de vierde etappe van de Dakar. Teamgenoot Walkner haalde de etappe binnen, al zag het klassement er zelden zo slecht uit voor de Oostenrijkse motorfabrikant. Zou 2017 het eerste jaar sinds 2001 kunnen worden dat er geen KTM op het hoogste schavotje staat?

De 2017-editie van de Dakar rally krijgt een vroege plottwist dankzij deze val van Price. De jonge Australiër was immers één van de favorieten nadat hij vorig jaar de winst met meer dan 40 minuten voorsprong op zijn naam wist te schrijven. Ook race-directeur Marc Coma was overtuigd van de kracht van Price aangezien vorig jaar het begin van een nieuw tijdperk was voor de motorfietsen in de Dakar. Het was namelijk het eerste jaar dat noch Coma, noch Cyril Despres zouden meerijden en zij hadden tenslotte alle overwinningen sinds 2005 op hun naam geschreven.

Toby Price ligt uit de race, een stevige tegenslag voor KTM.

De titelstrijd bij de motoren lag wagenwijd open en sterker nog, ook KTM’s zegereeks bij de constructeurs kwam voor het eerst sinds lang onder druk te staan. Nu Price uit de race ligt, is de 2017-editie van de Dakar spannender dan ooit.

Niet in het minst omdat Joan Barreda Bort van het Monster Energy Honda erg weinig fouten maakt. Gisteren pakte hij de dagzege en 12 minuten voorsprong op Price, vandaag moet hij genoegen nemen met een tweede plek op twee minuten van Matthias Walkner (KTM). In het klassement behoudt Barreda een voorsprong van 24 min 36 sec op Sam Sunderland, de sterkste KTM-rijder.

Joan Barreda Bort (Monster Energy Honda) demonstreert hier een scrub. Deze man kan KTM nog enkele nachtmerries bezorgen.

Momenteel is Barreda op zijn Honda HRC machine dus de grootste bedreiging voor KTM, al is hij niet de enige. Plaats 2 in het klassement wordt gevuld door Pablo Quintanilla op zijn Rockstar Husqvarna. De plaatsen 3 tot 6 zijn weliswaar voorbehouden voor KTM’s, al worden ze op de voet gevolgd door enkele Husqvarna’s, Yamaha’s en Honda’s. Alles is nog mogelijk, al mag je er zeker van zijn dat er de komende dagen enkele zenuwachtige jongens rondlopen in Mattighofen.

Vliegt Barreda naar het hoogste schavotje? Time will tell.