Circuitrijden, het kan weer! *maar (nog) niet overal

Het heeft eventjes geduurd, maar de Belgische racecircuits zijn weer open. Op het Circuit Zolder ging vandaag een eerste dagje vrij rijden van start en ook de circuits van Mettet en Spa-Francorchamps openen weldra weer de deuren. Toch is er niet uitsluitend goed nieuws.

Een globale ramp als de coronacrisis heeft uiteraard ook een grote impact op de motorwereld. Nadat motorrijden op de openbare weg weer toegestaan werd, was het maar een kwestie van tijd vooraleer de circuits opnieuw open mochten. We weten dus al enkele dagen dat vrij rijden opnieuw is toegestaan mits de nodige voorzorgsmaatregelen.

De trackday-organisatoren rekenen zoals steeds op het gezonde verstand van de deelnemers en vragen daarom hoofdzakelijk om afstand van elkaar te bewaren naast het circuit. Het aantal toegelaten personen in de pitboxen wordt in de gaten gehouden, er wordt gevraagd om zo weinig mogelijk niet-rijdende personen mee te nemen naar het circuit en ook het gebruik van mondmaskers en handgel wordt aangemoedigd. Je kan het ongeveer vergelijken met de maatregelen die in de supermarkt van toepassing zijn.

Wedstrijden & Buitenlandse circuits

Voorlopig liggen de problemen dus hoofdzakelijk bij wedstrijden en buitenlandse circuitdagen. Er is nog geen duidelijkheid over wanneer races in wedstrijdverband opnieuw mogen doorgaan en ook voor buitenlandse trackdays is er nog redelijk wat onzekerheid. Zolang België officieel de grenzen dichthoudt (volgens de huidige info tot 8 juni), kunnen de Belgische organisatoren geen eenduidige garanties bieden. Vice versa geldt dit ook voor buitenlandse rijders die een dagje geboekt hebben op Zolder, Mettet of Spa.

Tegelijkertijd is het wel zo dat de circuitdagen die afgelast werden omwille van de coronacrisis in bijna alle gevallen omgezet worden naar een tegoedbon. Die kan je dan volgend seizoen of later op het jaar gebruiken.

Het blijft nog even koffiedik kijken voor de buitenlandse trackdays in 2020, maar wie absoluut wil rijden kan terecht in Zolder, Mettet of Spa-Francorchamps.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd