Brusselse politie voert geluidscontroles voor motorfietsen uit, verplichte technische controle voor overtreders

De Brusselse politie voerde afgelopen week actief controles uit tegen motorfietsen en bromfietsen met te luide uitlaten. Dat is een primeur, zo leren we uit een reportage van bx1. De doelstelling is eenvoudig: te luide tweewielers uit het verkeer halen. Overtreders krijgen verplicht een technische keuring opgelegd.

Het is geen nieuws dat het protest tegen overdreven uitlaatgeluid alsmaar groeit. Motorrijders worden daarbij vaak geviseerd door de asociale acties van enkelingen. De Brusselse politie grijpt nu actief in en richt zich daarbij specifiek op tweewielers omdat die groep er volgens hen bovenuit steekt qua geluidsovertreders.

De werkwijze is eenvoudig, er wordt met een decibelmeter nagegaan of het geproduceerde geluidsvolume plusminus overeenkomt met de fabrieksopgave die aangeduid staat op het typeplaatje of de keuring van de tweewieler. “Is je motor te luid, dan word je begeleid naar de technische keuring waar de motor compleet gekeurd wordt. Indien de motor niet in orde is, draait de bestuurder op voor de prijs van de keuring.” Aldus Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. Over een echt boetebedrag wordt niet gesproken, noch over de opvolging van de motorrijders in overtreding.

Screenshot reportage BX1

Ook GROEN! Minister van Mobiliteit Elke van den Brandt stond op de eerste rij om deze primeur mee te maken. “Voertuigen moeten technisch in orde zijn, daarvoor bestaat net een technische keuring.”