BMW Motorrad Vision Next 100 (Filmpje!)

BMW bestaat 100 jaar en gunt ons een blik in de toekomst van het merk. We overlopen even de technologie van 2116.

Ik zou hier heel zweverig kunnen schrijven dat ‘BMW 100 jaar oud, maar jonger dan ooit is’, al gaat dat niet gebeuren. Feit is wel dat Ze Germans een cool prototype gebouwd hebben ter ere van hun verjaardag en dat ze er bovendien een futuristisch filmpje over hebben opgenomen. Nu weten we al langer dan vandaag dat ze in Beieren werken aan elektrische motoren en helmen met ingebouwde GPS-schermpjes, maar een blik in de toekomst is altijd leuk. Kijk rustig even het filmpje, en dan overlopen we de technologie die BMW in 2116 aan de man wil brengen.

1: Elektromotor, duh.

Elektriciteit is de toekomst, en gezien de snelle opkomst van elektrische voertuigen, lijkt het niet meer dan logisch dat BMW in 2116 enkel nog met elektromotoren werkt. De knipoog in het design naar een boxermotor met cardanas is een leuk extraatje. En waarom de motor in het filmpje van vorm verandert? Geen idee.

2: ‘Tweel’-vering

Wie onderstaande foto eventjes bekijkt, merkt meteen dat de motor niet over vering beschikt. Die is geïntegreerd in de wielen. Michelin heeft reeds zo’n banden in het gamma, al blijft het natuurlijk wel een uitdaging om deze ‘Tweels’ op punt te krijgen voor motoren.

p90238691_highres_bmw-motorrad-vision

3: Flexibel frame

Geen vering, geen vork en…ook geen balhoofd. Hoe draait dit ding dan? Nou, volgens BMW ligt de toekomst bij flexibele frames. Wie de auto-industrie in de gaten houdt, weet dat BMW hier ook al mee uitpakte op het concept dat later de elektrische i8 zou worden. Enerzijds kan het een positief aërodynamisch effect hebben, anderzijds beïnvloedt het het rijcomfort…maar bovenal lijkt dit ons een stukje science-fiction dat zelfs voor 2116 hooggegrepen is. En toch: Kawasaki bracht reeds een ‘shape-shifting’ concept uit.

p90238692_highres_bmw-motorrad-vision

4: Zelf-balancerende motorfiets

In het filmpje zien we hoe de motor tot stilstand komt, zonder dat er een voetje gezet moet worden en zonder dat er een zijpikkel uitstaat. Dit zou mogelijk zijn dankzij gyroscopische sensors (zoals die in een segway) die de motor doen balanceren. We hebben reeds eerder berichten gehoord over fabrikanten die hieraan werken, dus dit zou wel eens vroeger dan je denkt op de markt kunnen komen.

p90238694_highres_bmw-motorrad-vision

5: De motorkledij van de toekomst

BMW presenteerde eerder al een helm met flip-up scherm om de gegevens van je GPS etc. te bekijken, maar binnen 100 jaar zou die technologie evolueren naar een soort van grote bril. Daarop kan je alle info aflezen, en omdat je motor zo veilig geworden is, heb je zelfs geen helm meer nodig. (tuuuurlijk!) Wat je trouwens nergens op het filmpje ziet, is het onzichtbare krachtveld dat alle muggen en ongedierte uit het gezicht van de testrijdster houdt. De kledij met ingebouwde lampjes en sensors blijft daardoor eveneens kraaknet. En omdat je geen handschoenen meer nodig hebt, is alle te bedienen via touch-sensoren.

p90238704_highres_bmw-motorrad-vision

p90238713_highres_bmw-motorrad-vision

p90238720_highres_bmw-motorrad-vision

banner-janemaxxmoto-684x960