BMW gaat op Multistrada-jacht: M 1000 XR

Na de M 1000 R en M 1000 RR, spreekt het voor zich dat BMW haar S 1000 XR ook een upgrade geeft. Die komt er pas aan het einde van het jaar, al tonen de Beiers nu alvast een prototype. Wat mogen we verwachten? 200 pk voor 223 kilo op lange veerwegen en uiteraard is er nog een apart competition accessoirespakket beschikbaar. Het prijskaartje? Wel als je erom moet vragen…

PERSBERICHT:

“Met het M 1000 XR prototype geven we een voorproefje van het derde M model bij BMW Motorrad in ons jubileumjaar. We hebben de M 1000 XR, afgekort M XR, ontwikkeld op basis van de huidige S 1000 XR, S 1000 RR en M 1000 RR, als een sportmotor met een grote actieradius en supersportieve rijdynamiek voor zowel de weg als het racecircuit.” Dominik Blass, productmanager.

BMW M 1000 XR: de langeafstandssportfiets voldoet aan de hoogste eisen voor het rijden op landwegen, voor langeafstandsritten en op het racecircuit.

De letter M staat wereldwijd synoniem voor racesuccessen en de fascinatie van high-performance BMW modellen en is gericht op klanten met bijzonder hoge eisen op het gebied van prestaties, exclusiviteit en individualiteit. BMW Motorrad introduceerde de succesvolle M automobiele range strategie voor motoren al in 2019 en biedt sindsdien M speciale uitrusting en M Performance Parts aan. Met de M RR en de M R werden in de daaropvolgende jaren de eerste twee onafhankelijke M modellen van BMW Motorrad geïntroduceerd.

Het M 1000 XR prototype, in het jubileumjaar van “100 jaar BMW Motorrad” – en de bijna 100-jarige traditie in de autosport – is een voorproefje van een supersportmotor die alle disciplines beheerst: de landweg, langeafstandsritten en circuitgebruik met evenveel charme op een prestatieniveau dat voorheen ongekend was in dit segment.

In-line viercilinder motor met BMW ShiftCam technologie en laag gewicht levert de hoogste prestaties in dit segment. Als basis is de viercilindermotor van de BMW S 1000 RR supersportmotor met BMW ShiftCam technologie voor het variëren van de timing en de kleplift gebruikt. Met een motorvermogen van meer dan 147 kW (200 pk), een DIN leeggewicht van slechts 223 kg volgetankt en chassistechnologie, aerodynamica en besturingselektronica die ontworpen zijn voor gebruik op de weg met hoge prestaties, langeafstandsritten en snelle ronden op het circuit, opent de nieuwe M XR dynamische rijdimensies als crossover-motor in het segment van de sportmotorfietsen dat voorheen voorbehouden was aan rasechte superbikes. Een verdere gewichtsvermindering en een nog grotere rijdynamiek kunnen worden bereikt met het M Competition Package, dat  als optie leverbaar is. De topsnelheid van het M XR prototype ligt rond de 280 km/u.

M winglets: Je kunt stabieler rijden, hebt minder neiging tot wheelie en kunt eerder versnellen dankzij de aerodynamische downforce.

Naast aandrijf- en ondersteltechnologie was aerodynamica ook een belangrijk punt in de specificaties voor de ontwikkeling van het M XR-prototype. De nieuwe M XR kreeg winglets om ondanks het hogere motorvermogen ook bij hoge snelheden een superieure rijstabiliteit te garanderen. Ze dienen met name voor een optimaal contact tussen de wielen en het wegdek, vooral bij het accelereren en bij hoge snelheden. De extra wielbelasting op het voorwiel gaat de wheelie-neiging tijdens het accelereren tegen, het tractiecontrolesysteem hoeft minder te regelen, meer aandrijfkracht wordt omgezet in acceleratie en de rijder behaalt een snellere rondetijd. De specifiek op het voorwiel gerichte zitpositie zorgt voor een betere controle over de motorfiets, vooral in de supersportmodus.

M remmen met radiale handrempomp voor optimale remprestaties op het racecircuit en in de prestatiemodus.

Net als de M RR en de M R beschikt de nieuwe M XR over de M-rem. Deze is rechtstreeks ontwikkeld op basis van de ervaring die is opgedaan met de race-remmen op BMW Motorrad fabrieksmachines in het Superbike wereldkampioenschap. De M remklauwen zijn voorzien van een blauwe coating in combinatie met het beroemde M logo.

BMW Motorrad zal in de tweede helft van 2023 meer informatie publiceren over de nieuwe BMW M 1000 XR.