Aanpassing vermogen toegelaten

Goed nieuws voor wie het vermogen van zijn motorfiets op papier wil laten aanpassen. Dat kan vanaf nu eenvoudig bij de DIV. Heel interessant als je als beginnend motorrijder van je A2-rijbewijs (<35kW) overstapt naar een A-rijbewijs (onbeperkt vermogen) en je toch graag met je motor wil blijven verder rijden.

De DIV laat voortaan dus wijzigingen in het vermogen toe. Die wijzigingen kunnen zowel naar boven als naar beneden, en zowel voor nieuwe motorfietsen als bestaande registraties.

Daarnaast zijn er nog een paar andere zaken om rekening mee te houden. Het model dat je wil aanpassen moet zowel op het beperkt als het vol vermogen een homologatie hebben. Dat kan je eventueel terugvinden op het Europese gelijkvormigheidsattest (COC) van de motor. Op sommige gelijkvormigheidattesten staan 2 verschillende homologatienummers (WVTA) : Een ‘normaal’ en een ‘CV’ (= Converted Version) nummer. Die twee homologatienummers komen overeen met een verschillende voertuigcategorie, met dus ook een ander netto maximumvermogen, een andere verhouding vermogen/massa (in kW/kg) en andere emissiewaarden.

De wijzigingen in het vermogen die de DIV toelaat kunnen zowel naar boven als naar beneden, en zowel voor nieuwe motorfietsen als bestaande registraties. Daarnaast zijn er nog een paar andere zaken om rekening mee te houden. Het model dat je wil aanpassen moet zowel op het beperkt als het vol vermogen een homologatie hebben. Dat kan je eventueel terugvinden op het Europese gelijkvormigheidsattest (COC) van de motor. Op sommige gelijkvormigheidattesten staan 2 verschillende homologatienummers (WVTA) : Een ‘normaal’ en een ‘CV’ (= Converted Version) nummer. Die twee homologatienummers komen overeen met een verschillende voertuigcategorie, met dus ook een ander netto maximumvermogen, een andere verhouding vermogen/massa (in kW/kg) en andere emissiewaarden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wil je het vermogen van een nieuwe, nog in te schrijven motor wijzigen, dan moet je een aantal documenten toevoegen aan de aanvraag tot inschrijvingen:
– Een kopie van het COC
– Een verklaring van ombouwing van motorfietskenmerken van de fabrikant
Je motor wordt dan ingeschreven op basis van de COC-gegevens die overeenstemmen met de ‘CV’-homologatienummers.

Ook voor een bestaande motorfiets moet je een verklaring van ombouwing van de motorfietskenmerken vragen bij de fabrikant. Dat kan via je dealer. Dit bezorg je aan de DIV, samen met een aanvraag tot inschrijving en je huidige nummerplaat. Een kopie van het gelijkvormigheidsattest is niet nodig. Je kan de documenten per post opsturen, of via een loket van de DIV bezorgen (aanvragen kunnen voorlopig nog niet via WEB-DIV verwerkt worden). Je krijgt dan je nieuwe, aangepaste inschrijvingsbewijs per post toegestuurd en je behoudt je huidige nummerplaat.

Vraag ook zeker raad aan je dealer en vergeet uiteraard niet om ook je verzekering op de hoogte te brengen van de aanpassing.



Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.