60 Jaar circuit Zolder

Het circuit van Zolder blaast 60 kaarsjes uit dit jaar. Op 19 juni 1963 werd het ‘Circuit van Terlamen’ voor het eerst geopend en dat gevierd over een maand op 22 en 23 juli tijdens de Historic GP (voor auto’s).

Het circuit vond haar oorsprong toen de wedstrijden op de openbare weg in het centrum van Zolder te gevaarlijk werden. De Auto-Motor Club van Bolderberg haalde wel zo’n 10.000 toeschouwers binnen, maar omwille van de risico’s weken de races uit naar de bossen van Antoine Palmers de Terlaemen. Daar ontstond stilletjes aan het circuit zoals we het vandaag kennen met een racebaan, camping, zwembad en speeltuin. De hoogdagen zouden volgen met de F1 in ’73 en ’84, de Moto Grand Prix in 1980 en talloze wedstrijden tijdens de hoogdagen van het DTM, WTCC en IDM. Ook het WK Veldrijden, BMX en de Motorcross of Nations vonden ooit plaats in Zolder.

Meer dan Motorsport

Vandaag de dag investeert het circuit ook in een wielervelodroom, naast de trainingsfaciliteiten voor BMX’ers, maar ook in een centrale sporthal die vlakbij de wandelroutes aan de Wijers ligt. “Zolder blijft een begrip in de internationale en Belgische motorscène, maar intussen zijn we zoveel meer dan een circuit,” aldus nog directeur Harry Steegmans.