100 Jaar circuit Mettet: Maar wat is RUMESM nu eigenlijk?

De raceclub rond het circuit van Mettet bestaat 100 jaar. Enfin, ongeveer. De eerste activiteiten van RUMESM dateren van tussen 1923 en 1927 en meer excuses zijn er niet nodig voor een vijfjarige feestperiode! Het jaar 2024 wordt dus hoofdstuk 2, en daarbij staan motorrijders meer dan ooit in de spotlights. Maar wat is dat RUMESM nu juist?

Wie ooit al op Mettet gereden heeft, kwam te pas of te onpas in contact met de ‘Royal Union Motor Entre Sambre et Meuse’ (RUMESM). Dit is de club die zich uit de naad werkt om van het Circuit Jules Tacheny één van de belangrijkste gemotoriseerde hubs van het land te maken. Bekeken vanuit motorrijdersperspectief (scrabble tip) slagen ze daar zeer goed in met fantastische events zoals de Mettet Superbiker, maar ook als uitvalsbasis voor de Zelos Black Knights en tal van opleidingsdagen voor jonge racepiloten.

Het circuit, een echt multidisciplinair opleidingscentrum met talrijke mogelijkheden, is begonnen met de bouw van een nieuwe paddock die in 2024 in gebruik zal worden genomen. Dit nieuwe complex biedt nieuwe mogelijkheden op het vlak van logistiek, ontvangstcapaciteiten en de organisatie van activiteiten, in combinatie met de ontwikkeling van een formatiecentrum. Tot slot zal ook het prachtige nieuwe orgel van de kerk van Mettet in 2024 worden ingehuldigd, waarvan RUMESM de renovatiewerkzaamheden voor haar rekening zal nemen.

Freddy Tacheny (voorzitter van de RUMESM):“Dit tweede jaar van het 100-jarige bestaan zal een vreugdevol jaar worden, vol evenementen die steeds de grote successen van de Club waren, zijn en zullen blijven. Het zal ook een jaar vol nieuwigheden worden, vernieuwing is een kenmerk van RUMESM en het Jules Tacheny circuit. Het nieuwe formatiecentrum, dat zich op de gloednieuwe, voormalige paddock zal bevinden, zal de infrastructuur verfraaien en verbeteren, en de weg vrijmaken voor nieuwe mogelijkheden voor multidisciplinaire ontwikkelingen. RUMESM is ook erg trots op de renovatie van het orgel in de kerk van Mettet. Een bewijs van de verbondenheid van de Club met de lokale gemeenschap, waarvan de twee geschiedenissen met elkaar verbonden zijn, en dat in de toekomst ook zullen blijven.”

Tacheny “40 jaar geleden werd ik lid van de RUMESM. Het waren 40 jaren van inventiviteit en creativiteit, waarin we met onze erevoorzitter, Michel Fiévet, en al onze vrienden in het bestuur de fakkel overnamen van onze voorgangers (waaronder de stichtend voorzitter, Jules Tacheny) die al blijk gaven van durf en visie”, herinnert Freddy Tacheny zich. “We ontwikkelden de club, vermenigvuldigden de activiteiten op 2 en 4 wielen… De evenementen verankerden het mythische karakter van het circuit, de Superbiker was de long van de ontwikkeling van het nieuwe permanente circuit. Het is een plaats en een club met een grote geschiedenis!

Gedurende deze vijf jaar zal Mettet hulde brengen aan zijn briljante verleden en tegelijkertijd de instrumenten inzetten die zijn toekomst vorm zullen geven: die van een multidisciplinair, multimodaal opleidingscentrum. “Mettet is altijd een club geweest die alles heeft gedaan: motoren, fietsen, auto’s, elektrische auto’s… Het is een gecondenseerde versie van alles wat mobiel is.

Naast de Belgian Motorcycle Academy, die zich sinds 2020 richt op het opleiden van toekomstige kampioenen in Mettet, zal onze Club blijven investeren om iedereen in staat te stellen zich te ontwikkelen op het gebied van rijden en mobiliteit. We streven ernaar om dit doel te bereiken met de hoogste prioriteit voor veiligheid. Het is onze primaire roeping, ons leitmotiv!