QuickTest: Kawasaki Z800 Performance Edition

Wie vandaag de dag op zoek gaat naar een middenklasse naked, wordt misschien overweldigd door het aanbod. Zowel de Japanse als Europese merken hebben er een pak in het gamma, en toch is er één iemand die ons meteen kan vertellen welke de beste is: de klant. Althans dat is de theorie die Kawasaki graag gelooft, want hun Z800 is sinds de lancering in 2013 de best verkopende middenklasser op de markt. Maar wetende dat er ook veel klanten zijn die rondrijden met -pardon my French- kutmoto’s, besloot ik om zelf een testrit te maken.

Klant is koning

Z800_Static01

Tekst: Arno Jaspers
Foto’s: Target Press/ Ula Serra

Eén ding is wel zeker, en dat is dat de Z800 perfect het gat tussen twee andere populaire Kawa’s opvult, nl. de ER-6 opstappers en de Z1000 supernaked. Twee motoren die ook aanwezig waren tijdens Kawasaki’s persevenement in Spanje waar ik eerder al met de Z1000SX en Versys 650 aan de slag ging. De Z800 die klaar staat is trouwens de Performance Edition, oftewel een iets duurdere uitvoering die een donker windscherm, een Z-tankpad en last but not least een Akrapovič demper meekrijgt. Mijn testmotor was uitgerust met een titanium exemplaar, al kan je ook kiezen voor een volledig carbon demper. De soundtrack van deze motor zit naar mijn mening alvast helemaal goed. Lekker donker en diep in lage toeren, gillend (maar niet overdreven luid) in hoge toeren.

{openx:14}

Zacht en hard

Die beschrijving van het geluid verklapt trouwens veel over het karakter van het 806 cc viercilinder motorblok dat aan de onderkant van de toerenschaal lekker veel romig koppel biedt. Een soepele gasrespons, dito koppeling en een haarfijne versnellingsbak zorgen ervoor dat het aan laag tempo fijn rijden is op de Z800. Ik kan me perfect inbeelden dat deze motor gemakkelijk door het drukke Belgische stadsverkeer snijdt en dat wordt nog versterkt door de comfortabele zithouding. Ik zit met m’n 1m75 lichtjes tegen de wind in voorover gebogen en de kniehoek is sportief, maar zeker niet te klein. Als ik al een minpunt moet bedenken, dan is het dat het zadel aan de erg harde kant is. Dat zie ik graag door de vingers, we zijn tenslotte onderweg met een sportieve naked. Bovendien is dat zadel vooraan lekker smal, waardoor kleinere rijders toch vlotjes met de voeten aan de grond kunnen.

Cruisen of knallen, de Z800 doet het allemaal zonder tegensputteren.
Cruisen of knallen, de Z800 doet het allemaal zonder tegensputteren.

Zodra ons groepje testrijders een eerste bochtensectie aanvalt, ontdekken we de echte harde kant van de Z800. De motor blijft perfect handelbaar, al wordt het motorkarakter heel pittig zodra je de zes op de toerenteller passeert. Er is een mooie lineaire opbouw naar de 12.000 toeren en de Kawasaki PR-jongens mogen met trots spreken over hun ’top-end rush’. Aan sensatie is er geen gebrek, we rijden immers met 113 pk en 83 Nm in het vooronder. Gelukkig beschikken we over een stel krachtige remmen om keer op keer probleemloos tot stilstand te komen. Het is enkel spijtig dat we bij 6.000 toeren ook wat trillingen merken in de handvatten en door het zadel. Niet dat het fel opviel tijdens onze erg afwisselende testrit waar de toerennaald zich hoofdzakelijk ten noorden van de 6.000 bevond.

Geen ‘budget’ compromis

Dat is trouwens een spreekwoordelijke tellernaald, want de Kawa beschikt over een modern LCD-display waarvan de toerenteller me het minste kan bekoren. Het is zo’n verticale meter met streepjes die redelijk moeilijk af te lezen zijn, of toch zeker als je slechts een korte blik op het dashboard werpt. De toerenteller is één van de zeldzame minpunten die ik kan ontdekken want ook het rijwielgedeelte valt in de smaak. De KYB voorvork en monoshock bieden een uitstekende demping en zijn verstelbaar qua veervoorspanning en uitgaande demping. Het stuurkarakter is neutraal, voorspelbaar en aan stabiliteit is ook geen gebrek. Een groot verschil dus met de directe concurrent uit de Yamaha-stal, want op de MT-09 werden er duidelijk centjes bespaard bij de veringkeuze. Een vergelijkingstest is hier aan de orde, al kan ik wel meteen zeggen dat de Z800 een stuk zwaarder, maar ook nauwkeuriger stuurt.

_O1A5901

De Afrekening

Dat brengt ons bij de afrekening die voor een groot stuk het oordeel van ‘de klant’ bevestigd. Kawa’s Z800 is een steengoede motorfiets en voor de prijs van 8.899 euro in België en 9.699 euro in Nederland krijg je erg veel rijplezier. Jawel, de klant is koning, al kan ik het niet laten om dan meteen even aan Filip of Willem-Alexander te denken. Op gebied van Sugomi-looks kan de Z800 me al meer bekoren dan zijn grote broer, al mocht het qua motorkarakter en gasrespons allemaal toch nog net een stuk heviger. Daarom zijn er dus koningen én jokers…


MotorZ800_Static11

Tussen de ribben van de Z800 zien we een vloeistofgekoelde viertakt viercilinder-in-lijn met een longinhoud van 806 cc. Het blok beschikt over vier Mikuni 34 mm injectoren met dubbele hulpsmoorklep. Het maximaal vermogen bedraagt 113 pk bij 10.200 o.p.m., het koppel piekt bij 8.000 toeren naar 83 Nm.

 

 

 

rijwielgedeelteRijwielgedeelte

De Z800 heeft een HSS buizenframe dat vooraan afgeweerd is door een 41 mm KYB USD-vork met instelbare uitgaande demping en instelbare veervoorspanning. De veerweg vooraan bedraagt 120 mm. Achteraan zien we een gasgevulde bottom-link Uni-Trak schokdemper met 137 mm veerweg die eveneens instelbaar is qua uitgaande demping en veervoorspanning.

 

 

wielenz800Wielen en remmen
Kawa’s middenklasser staat op zesspaaks wielen die omschoeid zijn met banden in de klassieke maten 120/70-17 vooraan en 180/55-17 achteraan. Om tot stilstand te komen heeft de Z800 vooraan dubbele semi-zwevende 310 mm wave remschijven met vierzuigerremklauwen. Achteraan zien we een enkele 250 mm wave schijf met eenzuigerremklauw.

 

 

 

CHECK HEM LIVE EN BOEK EEN TESTRIT BIJ EEN VAN ONZE PARTNERS!
– Klik hier voor Deschouwer Motos, regio Brussel & Vlaams-Brabant.
– Klik hier voor 2Wheels, regio Antwerpen.

Technische fiche
Kawasaki Z800 Performance Edition

Motor: 806cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde 4-in-lijn
Max. vermogen:
113 pk/10.200 o.p.m.
Max. koppel:
83 Nm/8.000 o.p.m.
Transmissie:
zesbak, ketting
Frame:
Stalen ruggengraatframe
Voorvering:
41 mm conventionele voorvork, regelbare veervoorspanning en uitgaande demping, veerweg 120 mm
Achtervering:
monoshock, regelbare veervoorspanning en uitgaande demping, veerweg 137 mm
Voorrem:
310 mm schijven met 4zuigerremklauwen
Achterrem:
250 mm schijf met 1zuigerremklauw
Banden voor/achter:
120/70-17 / 180/55-17
Rijklaargewicht:
231 kg
Zithoogte:
834 mm
Tankinhoud:
17 l.
Kleuren:
Zwart/Wit of volledig zwart.
Prijs België:
€ 8.899,00
Prijs Nederland:
€ 9.699,00

Kawasaki's Z800 is snel, maar toch gebruiksvriendelijk. Het had enkel nog een tikkeltje vuriger gemogen.
Maxxfactor
77
Rijplezier
92
Gebruiksgemak
81
Prijsfactor
75
Wheeliemachine
75
Bochtmeister
72
Pluspunten
Enorme souplesse onderin
Prachtige sound, met dank aan de Akra demper
Erg voorspelbaar stuurkarakter
Minpunten
Toerenteller is slecht afleesbaar
Je moet van de Sugomi-stijl houden
Het blok mocht nog wat agressiever zijn
79
MaxxScore