Waarom je altijd de goedkoopste benzine moet tanken?

Duurdere benzine is niet altijd beter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federale Overheidsdienst Economie.

Na een grootschalige controle van meer dan 7.100 benzine- en dieselstalen concludeert de dienst dat 96,2% van de tankstations voldoet aan de Europese normen. Minister van Economie Kris Peeter (CD&V) en Minister van Milieu Marie Christine Marghem (MR) maakten de resultaten van het onderzoek deze namiddag bekend.

Geen kwaliteitsverschil

Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen kwaliteitsverschil zit tussen goedkope en dure tankstations. Bij de 3,8 procent stalen die niet aan de normen voldeden, ging het vaak om een te hoog zwavelgehalte. Dat heeft geen invloed op de werking van de motor, maar is niet goed voor het milieu.

“We stelden ook geen verschil in kwaliteit vast tussen de goedkope en dure pompen”, benadrukte minister Peeters. ‘Aangezien de onafhankelijke tankstations vrij zijn om te kiezen waar ze zich bevoorraden, is dat goed nieuws. Iedereen die twijfels heeft over de kwaliteit in een tankstation, kan dit melden bij de Economische Inspectie via meldpunt.belgie.be.’

Verder was er ook controle op de prijzen en daarbij liepen zes tankstationuitbaters tegen de lamp omdat ze geen prijsaanduiding hadden. Vier uitbaters vroegen een hogere prijs dan de maximumprijs en werden tot 3.000 euro beboet.