Triumph TE-1, prototype voor een elektrische Speed Triple

“Elektrisch is de toekomst”, blablabla. Iedereen kent het verhaaltje ondertussen wel al een jaar of tien en ondanks inspanningen van alle grote (en een hoop kleine) fabrikanten is er nog altijd geen succesvol alternatief voor een conventionele motorfiets. Dit keer probeert Triumph om er verandering in te brengen met de hulp van Williams – u wel gekend uit de Formule 1.

De motorfiets is al jaar en dag een populair mikpunt van groene jongens. Eerst moesten de tweetaktmotoren eraan geloven en viertaktmotoren zijn het volgende slachtoffer want “Te luid”, “Te vervuilend” en uiteraard “Not in my backyard”. Waar autobouwers flink inzetten op hybride oplossingen, hebben we die luxe niet bij motorfietsen – voorname omwille van het gewicht en uiteraard ook plaatsgebrek. De transitie zal dus meteen richting full electric gaan, waarvan de TE-1 het laatste nieuwe voorbeeld is.

Steve Sargent, Triumph’s Chief Product officer vertelt dat “Triumph in de eerste plek een motor wil bouwen waar mensen naar verlangen om zijn design en prestaties.” Tegelijkertijd is het merk zich maar al te goed bewust van de gemiddelde kostprijs van elektrische motoren “De prijs moet laag genoeg zijn opdat de motor toegankelijk is voor een breed publiek. De kost van batterijen daalt snel, al is het voorlopig wel nog even afwachten op de lancering van een volledig elektrisch product.” In Oktober mogen we ons verwachten aan een eerste rijdend prototype.

Het opvallendste aan dit hele project is misschien nog wel de samenwerking tussen Triumph, Williams en de universiteit van Warwick. Williams heeft al jaren ervaring met batterijen, gaande van fietsbatterijen voor Brompton fietsen, tot stukken voor Airbus. Een stuk van de technologie van de TE-1 komt dan ook rechtstreeks van de ervaring in de Formule E. Momenteel bedraagt de capaciteit zon 15 kWh, wat weinig lijkt, al zou het goed moeten zijn voor net geen 200km range (op papier) en een laadtijd van 20 minuten voor 0-80% batterijlading.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Andro├»d