Spring Mountain Motorsports Ranch, het langste circuit ter wereld

Dat ze in de States gek zijn, wisten we al langer. Maar zo af en toe brengt dat geweldig nieuws met zich mee. Zo kunnen we melden dat de Spring Mountain Motorsports Ranch binnenkort het langste circuit ter wereld zal zijn, zo’n drie kilometer langer dan de Nürburgring.

Uiteraard blijft er maar één ‘Groene Hel’ en dankzij de geschiedenis, de hoogteverschillen en de prachtige omgeving, zal het Amerikaanse circuit waarschijnlijk nog niet tot aan de enkels van de ‘Ring kunnen komen. Al wordt het met 24 kilometer binnenkort dus wel het langste circuit ter wereld.

Het verhaal achter de Motorsports Ranch is eenvoudig: rijke internet-ondernemer John Morris zoekt een plek waar hij ongestoord met zijn vrienden wat kan racen. Omdat hij echt alles naar zijn zin wil hebben, koopt Morris voor 5 miljoen dollar een circuit in de woestijn bij Nevada – niet toevallig op een boogscheut van Vegas – en begint hij er vanalles aan te passen. Het circuit wordt opgekuist, er komt een mooie pitlane, hij bouwt een villa, een privé-restaurant, en voor je het weet staan er honderden liefhebbers, rijscholen en constructeurs op zijn deur te kloppen met de vraag “of ze ook eens een rondje mogen rijden.”

Van passieproject naar booming business

Sterker nog: de hele economie van het woestijnstadje Pahrump krijgt een gigantische boost wanneer Morris in 2007 besluit om 142 appartementen met garages aan te leggen en een soort van lidmaatschap te introduceren. Voor 45.000 dollar en een jaarlijkse fee van 5000 dollar, mogen de leden zich op regelmatige basis komen uitleven in het all-in luxe motorsport resort. Inmiddels werkt er dan ook 126 man personeel en is het domein goed voor een omzet van 30 miljoen per jaar.

Het enige wat Morris soms tegenhoudt om aanpassingen door te voeren, is de lokale politiek, al begrijp je wel dat het woestijncircuit dankzij de economische invloed weinig in de weg wordt gelegd. Hoog tijd om het ook eens op twee wielen te gaan verkennen…

Via Drivr, origineel op Bloomberg Businessweek

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.