Nieuw filerecord op Vlaamse snelwegen in 2016

De filezwaarte op de Vlaamse snelwegen heeft vorig jaar een nieuw record gebroken, door een sterke toename van de avondfiles, vooral in de regio Antwerpen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt op basis van het jaarrapport van het Vlaams Verkeerscentrum.

Opvallend is dat de filezwaarte op dagbasis voor het eerst zwaarder is in Antwerpen dan in de regio Brussel. De Brusselse ochtendspits blijft wel zwaarder dan de Antwerpse. De ochtendfiles – gemiddeld 145 kilometer – bleven onveranderd ten opzichte van 2015, al groeide de gemiddelde avondfile met 16 kilometer tot 121 kilometer. De grootste knelpunten zijn de ringwegen rond Antwerpen en Brussel, goed voor 52 procent van de file.

Een opmerkelijke eer gaat ook naar het stukje Antwerpse ring tussen Berchem en Antwerpen-Oost. Dit is het drukste wegvak met 137.500 tot 139.500 voertuigen op werkdagen. De Antwerpse ring verteert bovendien dubbel zoveel vrachtverkeer als de Brusselse, tot 26.000 vrachtwagens per dag. De meest verzadigde snelwegstukken zijn het stuk Brusselse ring in de zone bij het UZ Jette en de Antwerpse Kennedytunnel. Die laatste is ook de drukste tunnel van Vlaanderen met 79.300 voertuigen per dag, per richting.

Verontrustende oververzadiging

De meest schokkende vaststelling in het jaarrapport van het Vlaams Verkeerscentrum is de oververzadiging die ons wegennet zo kwetsbaar maakt. Zodra er een incident is, dreigt het hele verkeer vast te lopen en ook de structurele files blijven steeds langer staan.

Meer info hierover op de site van het Vlaams Verkeerscentrum.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.