MotoGP-test Phillip Island: Vinales (weeral) op kop

De MotoGP-test in Phillip Island zit er op en Maverick Viñales is weeral de snelste.

Als er één ding gebleken is uit de tests in Valencia, Sepang en Phillip Island, dan is het wel dat Maverick Viñales bloedsnel is. Ondanks het feit dat hij pas aan zijn derde MotoGP-seizoen begint, is hij zonder twijfel één van de titelkandidaten voor 2017. De andere topfavoriet stond op de eerste testdag bovenaan de testresultaten.

Honda vs. Yamaha

Hoewel Marquez er door veel rijders en journalisten van beschuldigd wordt om ‘verstoppertje te spelen’, stond de Spanjaard woensdag in de spotlight. Zijn voorsprong op Rossi was niet geweldig groot, al reed Marquez wel veruit het meeste aantal rondjes in de 1.30. En hij was zeker niet de enige Honda-rijder die goed uit de verf kwam, want Cal Crutchlow strandde als satelliet-rijder tussen de fabrieksjongens op een vijfde plaats. Mogen we hieruit afleiden dat Honda een manier gevonden heeft om de motor op punt te stellen? We durven het nog niet met zekerheid zeggen. Wat wél al zeker is, is dat de test in Phillip Island een belangrijk moment was voor de laatste aanpassingen aan de aërodynamica. Het idee van de ‘interne winglets’ dat eerst bij Yamaha opdook, zien we nu ook terug bij o.a. Suzuki en Aprilia (zie foto’s)  terwijl Ducati en Honda al hebben toegegeven dat ze hun finale aërodynamica-pakket sparen voor in Qatar.

Sterke rookies

Op dag 2 was het opnieuw Maverick Viñales die aan de top van de tabellen stond en zelfs met een voorsprong van bijna een halve seconde op nummer 2, Marc Marquez. Die laatste gaf toe dat Viñales de snellere man was terwijl Viñales zelf beweerde dat er nog veel werk aan de winkel was. Hij probeerde de rijlijnen te leren van teamgenoot Valentino Rossi en kon teren op de uitgebreide ervaring van zijn Yamaha-team. Bij Ducati zagen we eerder het tegenovergestelde, want de frustraties staken voor het eerst de kop op bij de 2015 wereldkampioen, Jorge Lorenzo. Die was erg teleurgesteld met zijn vijftiende plek en kon niet begrijpen hoe Alvaro Bautista op een oudere satelliet-machine toch voor de fabrieksrijders finishte. Het was trouwens niet de enige sterke satelliet-rijder, want Cal Crutchlow stormde de top-3 binnen. Nog opmerkelijk is de prestatie van rookies Jonas Folger en Johann Zarco die zich beiden vlot in de 1.29’ers nestelden, goed voor een 7de en 11de plek.

De RCV heruitgevonden?

Dag 3 bracht de herrijzenis van Dani Pedrosa die na enkele anonieme testdagen doordrong tot de top-3. Daarmee mogen we toch wel veronderstellen dat Honda de RCV heruitgevonden heeft en klaar is voor een sterk seizoen. Marquez finishte net als op dag 2 op de tweede plek al kon hij dit keer de schade beperken tot 2 tienden. De oppermachtige winnaar is dus Maverick Viñales die samen met andere Yamaha-rookie een vuist kon vormen tegen de Honda’s van Marquez, Pedrosa en Crutchlow. Op plaats 6 zien we nog een rookie, Alex Rins, die erin sloeg om Ducatist Andrea Dovizioso voor te blijven.


Het lijkt er na de derde MotoGP-test op dat het nieuwe bloed voor een interessant seizoen kan zorgen en daarbij komen er nog eens factoren als de aërodynamica-pakketten en de (nog steeds erg onvoorspelbare) Michelins. Kijken we echter naar de online-populariteit van de rijders, dan zien we weer een man bovenkomen die gedurende de testen opvallend onopvallend was, maar nooit onderschat mag worden. To be continued…