MotoGP Silly Season: Viñales naar Yamaha, Iannone naar Suzuki

Het hing al weken in de lucht en nu is er een beslissing genomen: Maverick Viñales zal Rossi vervoegen bij Yamaha Movistar en Andrea Iannone rijdt volgend jaar naast Aleix Espargaro bij Suzuki Ecstar.

Nadat het MotoGP transferseizoen dit jaar uitzonderlijk vroeg begon, lijken de meeste zitjes nu gevuld te raken. Valentino Rossi was de eerste om nog twee jaar bij te tekenen bij Yamaha Movistar, waarna er speculatie uitbrak over de toekomst van Jorge Lorenzo. Even later zou hij aankondigen dat hij vertrok naar Ducati, waardoor het zitje van één van de Andrea’s in het gedrang kwam en er bovendien een plaats vrijkwam bij Yamaha – momenteel het meest succesvolle team op de grid.

Viñales
Viñales is momenteel de grootste belofte in de MotoGP.

Even diende Dani Pedrosa zich aan als mogelijke vervanger voor Lorenzo, al was dit sowieso slechts een tijdelijke oplossing geweest. Om de geruchten in de kiem te smoren, tekende Pedrosa al gauw bij voor nog twee extra jaren bij Honda. En dan kwam de echte vervanger van Lorenzo weer in het vizier: Maverick Viñales. De jonge Spanjaard was eerder al gulzig geweest bij de contractonderhandelingen waardoor insiders beweerden dat de deal met Yamaha Movistar was afgesprongen. Maar aangezien Viñales zijn Suzuki in Le Mans op het podium zette en hoofdsponsor Movistar nog steeds op zoek is naar een Spaanse rijder… u snapt het plaatje ongetwijfeld.

Suzuki Mans 2016 - Dricot Th ©-337
Iannone moet zijn fabrieks-Ducati afstaan aan Jorge Lorenzo.

Deze week volgde dan ook het bericht dat Andrea Dovizioso zijn zitje bij Ducati zou houden, waardoor de spectaculair rijdende – en vaak ook spectaculair crashende – Andrea Iannone zijn plaats moet afstaan aan Lorenzo. Niet getreurd, want de move van Iannone richting het Suzuki-fabrieksteam zou wel eens een goede kunnen zijn. De Suzuki’s worden ieder seizoen competitiever en misschien is de agressieve stijl van Iannone wel net wat de Japanners uit Hamamatsu nodig hebben om vaker op het podium te staan.