Marco Melandri stopt met racen

Gisteren raakte bekend dat Marco Melandri aan het eind van dit seizoen stopt met racen. Daarmee komt een einde aan zijn carrière als racer in het WorldSBK kampioenschap.

De carrière van Melandri is er eentje om u tegen te zeggen. Gedurende 3 decennia racete hij op het hoogste niveau. Maar daar komt nu een einde aan. Melandri kondigde gisteren aan dat hij het voor bekeken houdt.

“De beslissing om te stoppen was voor mij een zeer moeilijke beslissing. Ik dacht er al een tijdje over en voor de race in Imola heb ik uiteindelijk de beslissing genomen. Aan het einde van het seizoen 2019 stop ik ermee,” zei Melandri in een persverklaring.

“Ik ben nog steeds competitief en ik denk dat het beter is om op dit punt te stoppen, terwijl ik nog steeds geniet van racen, in plaats van te wachten tot het plezier verdwijnt en de resultaten achterwege blijven.”

“Sinds ik de beslissing heb genomen, heb ik het gevoel dat een enorm gewicht van mijn schouders is verdwenen en nu iedereen weet dat dit mijn laatste jaar is, ben ik nog meer gemotiveerd om in de laatste paar races goede resultaten neer te zetten. Ik doe dit deels voor mezelf, want ik zou graag stoppen op een hoogtepunt, maar ik doe het ook voor het geloof dat zowel Yamaha als het GRT Yamaha-team in mij hebben getoond.”

“Het was een moeilijk seizoen, maar het team heeft zo hard gewerkt om me te helpen mijn potentieel te realiseren. Ze hebben nooit opgegeven en ik hoop dat mijn ervaring het team heeft geholpen om zich aan te passen aan racen in WorldSBK.”

“Ik kijk ernaar uit om mijn laatste seizoen met hen te beëindigen en ik ben van plan er alles aan te doen, elke ronde als een kwalificatieronde te behandelen en mezelf te verbeteren en het team de resultaten te geven die ze verdienen. Dan is het tijd om verder te gaan en iets anders te doen met mijn leven. Voor mij was het een fantastische reis en ik bedank iedereen die ik onderweg heb ontmoet. ‘

De 36-jarige Italiaan heeft er een lang parcours op zitten. Op 15-jarige leeftijd werd Marco Melandri de jongste rijder die een Grand Prix-race (125 GP) won, een record dat 10 jaar stand hield. In zijn tweede jaar van de GP-races miste Melandri de 125GP Championship-titel met slechts één punt.

De overstap naar de 250GP-klasse was zorgde voor betere resultaten en Melandri won de titel in zijn derde jaar (2002), waar hij negen races won op weg naar het kampioenschap.

In 2003 maakte Melandri de overstap naar het MotoGP-kampioenschap. Zijn beste resultaat behaalde de Italiaan in 2005, toen hij runner-up werd in het kampioenschap, achter Valentino Rossi. Hij won de laatste twee races van dat jaar en stond zeven keer op het podium.

In 2011 ruilde Marco Melandri de MotoGP-paddock in voor de WorldSBK. In zijn eerste seizoen werd hij al meteen tweede. Het volgende jaar met BMW, was Melandri derde overall.

In WorldSBK heeft de Italiaan 75 podiumplaatsen behaald, waarvan 22 raceoverwinningen. Dat maakt hem tot een van de meest succesvolle renners in het kampioenschap tot nog toe.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.