Honda klaar voor 4(!) nieuwe 750’s in 2023? Transalp, Hornet, Hawk én RR…

Honda belooft groot nieuws voor 2023. Na een erg matig succes van de NT1100 kan Big Red wel een opsteker gebruiken in Europa en de States en dat hoopt het merk te verwezenlijken met een nieuw 750cc paralleltwin platform…als we de geruchten mogen geloven.

Het zijn magere jaren voor Honda in Europa. Hoewel het merk qua verkoopcijfers niet verschrikkelijk slecht boert, klagen zelfs de grootste Honda-liefhebbers over bloedarmoede in het modellengamma. Kleine scooters, dat wel, al is een beetje versterking voor het 1100 twin-platform bovenaan het gamma meer dan welkom.

Eén blok, vier motoren

De introductie van een nieuw 750cc platform zou de klus moeten klaren en dan lijkt het erop dat we ons mogen verwachten aan een 755cc paralleltwin in vier verschillende smaakjes. Afgaand op de registratie van nieuwe modelnamen komt er al zeker een nieuwe Transalp en eerder had Honda zelf een teaserfilmpje over de Hornet gelanceerd. Ook zijn er hardnekkige geruchten over een nieuwe Hawk – een soort van retro nakedbike, al moeten we daarbij het onderscheid maken met de recent gelanceerde 1100 Hawk die enkel in Japan beschikbaar is. Last but not least wordt er ook gesproken over een 750RR die netjes in de rij kan aansluiten bij Aprilia’s RS660 en Yamaha’s R7…


Eén ding is zeker: het nieuwe 750-platform zou ondanks de gelijkaardige cilinderinhoud niets te maken hebben met Honda’s NC750-lijn. Die laatste focust meer op beginners en woon-werkers terwijl de nieuwe 750 twin net dat tikkeltje extra karakter moet meekrijgen. Maar wat het nu allemaal écht wordt? Dat is hoogstwaarschijnlijk afwachten tot de EICMA begin november.