Het einde van het Ierse Roadracing?

De Ierse Motorsportbond maakte vandaag bekend dat het in 2023 geen road races meer zal organiseren. Onder andere de wereldbekende North West 200 en Ulster Grand Prix verdwijnen daarmee van de kalender, naast tal van kleinere races. Hoge verzekeringskosten zijn de boosdoener.

Na maandenlange discussies valt het doek over het Irish Road Racing, zo leren we uit een persbericht van de Motorcycling Union of Ireland. De te hoge verzekeringskosten zorgen ervoor dat er in 2023 sowieso geen races meer zullen plaatsvinden, maar dat dit ook wel het einde zou kunnen zijn van de North West 200, Ulster GP, Tandragee, Cookstown, Sunflower Trophy, Ulster SBK, en Armoy naast nog kleinere aparte events.

De kosten van de verzekering voor de NW200 zouden verdriedubbeld zijn tot net geen half miljoen euro, wat voor de organisatoren van het goede te veel is. We mogen immers niet vergeten dat ze tijdens de coronaperiode ook al klappen incasseerden door de afgelaste evenementen.

Of dit effectief het einde van de road races in Ierland betekent, blijft voorlopig een vraagteken, al leren we uit het verdwijnen van de motoren op Pikes Peak dat het niet uit te sluiten valt. Wat dit betekent voor andere races op de openbare weg, zoals op het eiland Man, maar ook in Tsjechi√ę of dichter bij huis, Chimay en Gedinne, is maar een vraagteken.