Harley-Davidson wil Ducati overnemen

Harley-Davidson werkt aan en overnamebod voor Ducati. Dit zou twee belangrijke spelers binnen de motormarkt samenvoegen, goed voor een deal van anderhalf miljard euro.

Het is geen geheim dat de Volkswagen Group geld nodig heeft en daarvoor werkt het bedrijf samen met de investeringsgroep Evercore om Ducati van de hand te doen en zo een strategische switch te maken na het Dieselgate schandaal. Harley-Davidson heeft op zijn beurt Goldman Sachs ingehuurd om deze deal rond te krijgen.

Te hoge vraagprijs?

Vorig jaar was Ducati goed voor een omzet van 593 miljoen euro en de vraagprijs van om en bij anderhalf miljard lijkt stevig, al is dit niet ongewoon voor prestigemerken. Om maar een vergelijking te maken: de geschatte waarde van autobouwer Ferrari ligt nog 30 keer hoger t.o.v. de omzet. Toch wordt er al gespeculeerd dat de Volkswagen Group dit bedrag nooit zal binnenhalen omdat er te weinig spelers binnen de motormarkt zijn die dit geld op tafel kunnen leggen. Meteen ook de reden waarom het Indische Hero MotoCorp en TVS wegwandelden van een potentiële overname. Ook BMW, Honda en Suzuki lieten reeds weten dat ze niet geïnteresseerd waren in Ducati.

Vermoedelijk zal de deal niet rond zijn voor de EICMA motorbeurs begin november, aangezien de VW Group op zoek is naar de juiste koper – lees: het Italiaanse paradepaardje moet écht wel geld opbrengen. Wat de impact zou zijn van een overname door Harley-Davidson op de producten van Ducati is nog koffiedik kijken, al zou het ons niets verbazen dat de Amerikanen op deze manier hun marktaandeel op de thuismarkt willen opkrikken na een hevige strijd met Indian.

Via Reuters

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.