FIM EWC: Honda domineert 8u Suzuka

Team HRC with Japan Post heeft de 8u van Suzuka gewonnen. Het Honda fabrieksteam was onklopbaar op haar thuiscircuit, en werd op het podium zelfs vervoegd door 2 andere Honda’s, met Toho Racing en SDG Honda Racing.

Het is geen geheim dat de 8u van Suzuka redelijk wat van haar pluimen verloren heeft in het post-Corona tijdperk. Slechts weinig Europese teams wagen zich nog aan de oversteek en bovendien is de fabrieksondersteuning in het EWC kampioenschap sowieso erg gelimiteerd. Als je dan nog eens moet gaan rijden op een circuit dat eigendom is van Honda,…dan is de keuze voor veel teams rap gemaakt. En toch blijft het een officiële EWC manche die bij veel (vooral Japanse) ploegen tot de verbeelding spreekt.

Onder de vaste waarden ontdekten we vanaf de eerste ronde het SERT (Suzuki Endurance Racing Team) dat met Gregg Black de snelste start nam, gevolg door Niccolo Canepa voor het YART en dan Takuma Takahashi voor HRC Honda. HRC zou rustig naar de leiding rijden en de wedstrijd constant domineren, niet in het minst omdat er wat drama was bij de andere grote teams achter hen. Het YART kreeg elektronische problemen, FCC TSR Honda ging tegen de vlakte, en Kawasaki Webike Trickstar, het BMW fabrieksteam en Honda Viltaïs streden in de achterhoede zowel met elkaar, als met de vreemde grip op het Japanse circuit. Eervolle vermelding is er ook voor het Belgische KM99 team dat door twee benzine-pannes niet de klassering haalde waar ze op hoopte en ook het Duitse Motobox Kremer zakte stilletjes weg naar een plek in de top 20. Wanneer in het laatste uur ook het SERT nog af te rekenen kreeg met pech, werd het geleidelijk aan duidelijk dat we een volledig Honda-podium zouden krijgen.

Ook in het klassement doet Honda overigens een gouden zaak met FCC TSR dat naar de top klimt met 136 punten, gevolgd door het YART met 124 punten. Afspraak op de Bol d’Or voor een spannende seizoensfinale!