Filefilteren: van dummy tot pro

Filefilteren kan je erg veel tijd besparen. Maar wat mag er wel of niet en waar let je best op? Hier alvast een reeks tips & tricks voor beginnende rijders.

Tekst: James De Ridder

Iedereen kent de filmpjes van waaghalzen die tegen overdreven snelheid tussen auto’s vliegen. Dat is niet alleen gevaarlijk maar ook tegen de wet. Je mag tijdens het filefilteren niet sneller rijden dan 50km/u en het verschil in snelheid mag met de andere voertuigen maximum 20km/u bedragen. Bovendien mag het enkel tussen de meest linkse vakken op de snelweg. Hoe dan ook blijft het risicovol omdat je je erg dicht bij automobilisten begeeft die in een file vaak met andere zaken bezig zijn dan de motorrijder in hun achteruitkijkspiegel. Beginnende motorrijders houden dus best rekening met een aantal tips: 

Tip 1: Kijken, kijken en nog eens kijken.

Het verkeer verandert elke seconde. Wanneer je tussen auto’s rijdt, kijk je als beginner vaak niet veel verder dan je voorwiel en dat is gevaarlijk. Net zoals kijktechniek belangrijk is bij het nemen van bochten, kan je in de file maar best zorgen dat je alles gezien hebt. Zowel die auto die in de verte netjes voorsorteert, als de kerel die nipt voor je neus induikt zonder knipperlichten. Kijk, anticipeer en ga er steeds vanuit dat niemand jou gezien heeft.

Tip 2: Je bent niet alleen (op 2 wielen)

Pas op bij het invoegen en hou rekening met andere motorrijders. Tweewielers mogen dan wel in de minderheid zijn, maar dat betekent niet dat je zomaar blind tussen stilstaande auto’s kan inrijden. Hou steeds rekening met andere achterliggende ‘filefilteraars’, of met andere onvoorzichtige rijders die nét iets te onstuimig van achter een bestelwagen, bus of vrachtwagen de filterstrook induiken…

Tip 3: Achterrem is je vriend.

Er is een reden dat het rijexamen het manoeuvre “stapvoets rijden” implementeert. Dezelfde tips gelden voor het tragere werk op de motor. Kijk vooruit en hou altijd een voetje boven de achterrem. Zo reageer je sneller en kan je veilig en gecontroleerd bijremmen tijdens krappe situaties. Bij traag rijden heb je nu eenmaal meer controle met de achterrem van je motor en wanneer je helemaal tot stilstand komt, kan een te bruusk manoeuvre met je voorrem resulteren in een klunzige valpartij. 

Tip 4: Blijf kalm

Het loud pipes save lives debat trekken we niet op gang en ja, een enkeling zal je inderdaad horen aankomen maar het is veel efficiënter om af en toe je lichten of knipperlichten te gebruiken, dan wel als een opgefokte debiel lawaai te maken. Iedereen komt ooit die vervelende automobilist tegen die vindt dat het ‘voor iedereen file is!’. Blijf op zo’n moment rustig, als tweewieler ben je uiteindelijk toch sneller en vinniger.

Tip 5: Overschat jezelf niet.

Het euforisch gevoel van kilometers winnen op automobilisten neemt soms de overhand, overschat jezelf niét. Close calls met autospiegels zijn niet aangenaam. Je krijgt er zelf stress van en de automobilist schrikt zich een ongeluk, laat ons dat vermijden. De tijdswinst weegt nooit op tegen het risico. Temper dus je rechterhand. Het is beter op je bestemming 5 seconden later aan te komen, dan helemaal niet. 

Zo, met deze vijf tips in het achterhoofd ben je klaar om veilig de kunst van het filefilteren te ontdekken. Hou het voorzichtig en… file? Welke file?

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd