Eerste Triumph ooit (1901) opnieuw rijklaar

Het ene lockdown-projectje is al iets indrukwekkender dan het andere. Dick Shepherd haalde alles uit de kast en restaureerde de allereerste Triumph ooit, een prototype uit 1901 dat eigenlijk 1 jaar ouder is dan het merk zelf…



Dick Shepherd was niet toe aan zijn proefstuk en staat binnen Triumph-kringen al jaar en dag bekend als verzamelaar – restaurateur. De man heeft een collectie van meer dan 400 (!) Triumphs. Maar toen hij eind 2019 via een gids van het Triumph Experience Center te weten kwam dat er een motor uit 1901 in Ierland stond, wilde hij er het fijne van weten. “De eigenaar was overleden, maar zijn kennis kon alle vragen over de motor beantwoorden. Alles wees erop dat dit het allereerste Triumph prototype was en dus haalde ik m’n chequeboekje boven.”

In volle lockdown ging Dick aan de slag en nu, bijna drie jaar later is de motor opnieuw rijdend. Shepherd reed al enkele rondjes op het Brooklands circuit en was verbaasd over de snelheid. We halen vlotjes de 50km/u, al hangt veel af van de brandstof.” Niet slecht voor een motor met 3/4 pk!