Ducati’s aan de top tijdens crash-tastisch raceweekend in Portimao

De MotoGP is opnieuw van start gegaan. Dit jaar niet tijdens een nachtrace in Qatar, maar wel over een heel weekend in Portimao. We kregen voor het eerst een sprintrace te zien op zaterdag, gevolgd door de echte GP op zondag. Met een aantal rijders in de lappenmand en tal van spectaculaire crashes, mogen we wel zeggen dat het een bewogen raceweekend was…

Nog vooraleer de races van start gingen, brak Pol Espargaro de spits af met een spectaculair incident dat de discussie over de veiligheid op het Portugese circuit nog maar eens aanwakkerde. De organisatie greep in door extra airfences te voorzien voor de races, al moest de GASGAS-rijder de races zien vanuit het hospitaal in Faro met een longcontusie en meerdere breuken.

Sprintrace

Je kan de sprintrace hier herbekijken.

Vervolgens stonden de ogen gericht op MotoGP’s allereerste sprintrace, waarbij de rijders niet langer aan bandenmanagement moesten doen, maar gewoon 12 ronden knallen. Het resultaat was een erg pittige race met een hoop agressieve inhaalmanoeuvres wat Joan Mir een long lap penalty opleverde. Enea Bastianini kwam ook nog ongelukkig ten val en brak zijn schouderblad, ook hij werd overgebracht naar het hospitaal in Faro. Francesco Bagnaia won voor Jorge Martin en Marc Marquez die op z’n Honda duidelijk topsnelheid tekort kwam om mee te kunnen met de oppermachtige Ducati’s.

MotoGP

Je kan de GP hier herbekijken.

Hoewel de zevenvoudige wereldkampioen wel nog de pole pakte (met een serieuze sleep van een Ducati), ging het tijdens de GP-race op zondag grondig mis. Al in de eerste ronde kwam Marquez tot tweemaal toe in aanraking met andere rijders om tenslotte enkele ronden later helemaal de controle over z’n motor te verliezen onder het remmen en zowel Jorge Martin als Miguel Oliveira van de motor te kegelen. Marquez liep zelf een gebroken hand op en gaf al aan om de GP in Argentinië te missen. Na het incident met Marquez werd de race opnieuw een parade voor een oppermachtige Bagnaia die de winst pakte, gevolgd door Maverick Viñales die verrassend sterk was op de Aprilia en Marco Bezzecchi.

Tot slot noteren we ook nog een sterke 12de plek voor onze Barry Baltus bij de Moto2, een goede seizoensopener waarbij Barry liet zien dat er zeker nog meer in zit. De Nederlanders Bendsneyder en Van den Goorbergh vielen jammer genoeg uit. Colin Veijer tekende wel nog een mooie 12de plek op bij de Moto3.