De slimste helm ter wereld?

Intelligent Cranium Helmets, een pas vorig jaar opgestarte firma uit Virginia (VS), ontwerpt momenteel een prototype integraalhelm die propvol elektronica zit. Ontwikkeling van de i-CR zou momenteel aan de gang moeten zijn. Misschien voor heel binnenkort?

De iC-R zou uitgerust zijn met volgende snufjes: twee head-up kleurendisplays, twee achteruitkijkcamera’s, een alarm dat activeert wanneer je vanachteren aangereden dreigt te worden, een elektronisch getint vizier, ingebouwde Bluetooth communicatie, verbinding met je smartphone en een zonnepaneel om de functies van stroom te voorzien. Klinkt complex. De vraag is of zoiets gerealiseerd kan worden met de huidige batterijtechnologie en of het gehomologeerd geraakt, maar ICH is overtuigd van wel.

i-CR2

Momenteel is er reeds een ontwikkelingsovereenkomst met een firma die is gespecialiseerd in zonne-energie om het hele voedingssysteem te ontwikkelen, inclusief bedrading, batterijen (zo licht mogelijk en impactbestendig) en het zonnepaneel. Een ander bedrijf neemt dan weer de ontwikkeling van de helmschaal en andere componenten voor zijn rekening, nodig om een fysiek prototype van de i-CR te ontwikkelen. Het bedrijf is dus nog louter op zoek naar een software ontwikkelaar die capabel is om de basissoftware van de helm te ontwikkelen, de app en nog veel meer. Onze webmaster heeft alvast zijn CV opgestuurd, de redactieleden zijn vooral sceptisch over het gewicht van deze PC/TV/videocamera/alarmsysteem/telefoon die ook je hoofd moet beschermen. Goedkoop zal de i-CR in elk geval niet zijn, want de fabrikant spreekt van een verkoopprijs van zo’n 1.400 euro. In afwachting dat hij bij je dealer verschijnt, kan je alvast de video (teleurstellend niet in 3D) al eens bekijken.