Cruden Motorsimulator: Racen in virtuele realiteit

De Cruden B306-HMD is een simulator waarop je een virtueel motorritje kan maken.

Cruden is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in VR-toepassingen. Eerder produceerden de Nederlanders al auto- en bootsimulators. Een motorsimulator was iets uitdagender omwille van het fysieke aspect tussen de rijder en de motorfiets, al hebben ze nu toch wel een pareltje gebouwd.

Totnogtoe draaide motorsimulatoren vaak enkel rond de links-rechts beweging van de motor en de rijder, zoals je ook in de gamehal wel eens tegenkwam. Cruden gaat veel verder met dank aan dieptemapping. Deze sensoren (voornamelijk externe camera’s) meten de positie van de rijder en passen de bewegingen van de motor aan de hand daarvan aan.

Bij autosimulatoren heb je meestal een beperkt perspectief, al veranderde dit fel dankzij de opkomst van VR-brillen. Zo krijg je op de motorsimulator nu ook een bril op die je een 360° beld geeft op ieder moment. Het coolste is echter het hydraulische platform waarop de motor staat, dat iedere input en situatie razendsnel kan inschatten en veranderen…net zoals in het echt.

Uiteraard krijg je niet dezelfde rijsensaties als op een echte motor, al lijkt dit concept ons toch verdraaid dicht in de buurt te komen. Spijtig genoeg is het – voorlopig althans – niet beschikbaar voor games, maar dient de simulator enkel voor professionele piloten, designers en ontwikkelaars.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.