Circuit van Croix-en-Ternois plant uitbreiding

Terwijl we in de lage landen enkel nieuws kunnen brengen over geluidsoverlast en sluitende motorsportcircuits, denken ze er in Frankrijk anders over. Net over de grens wil het circuit van Croix-en-Ternois uitbreiden.

Crois-en-Ternois is een geliefd circuit bij de Belgische motorsporters. Niet alleen is het de jaarlijkse opener van het Belgisch Kampioenschap wegrace, we vinden er ook talloze vrije trackdays van meerder Belgische organisaties terug. Een vaak terugkomende kritiek is dan wel dat het circuit van amper 7 bochten en 2km lang aan de kleine kant is.

Daar wil eigenaar Patrick d’Aubreby wat aan doen. Er werden reeds 20 hectare extra land aangekocht en het plan is om de huidige rechte lijn te omzeilen. De laatste haarspeldbocht zou een stuk verder door lopen en het circuit zou dan na een nieuw stuk weer aansluiten aan de huidige eerste haarspeldbocht. Het doel is om een ‘vloeiendere’ baan te bouwen die bijna de helft langer moet worden.

Over het concrete traject wordt nog niet gecommuniceerd, maar we weten wel dat de plannen volgend jaar al voorgesteld worden en dat er gerekend wordt op 2025 als inhuldigingsdatum. Uiteraard moeten er dan nog wat politieke watertjes doorzwommen worden, al kijken we na de motard-centrische aanpassingen aan Spa-Francorchamps nu ook fel uit naar een nieuwe positieve evolutie voor de motorsport.

Wie zelf een dagje Croix wil boeken, kijkt best op www.circuitdagen.be, een sfeerimpressie van hoe het er dan aan toe gaat vind je hier.