Buell gaat het nog eens proberen in Europa

Mocht u het merk Buell niet kennen, dan is dat geen schande. Het merk dat tussen 1989 en 2009 in de picture kwam als sportieve spin-off van Harley-Davidson, had de laatste jaren immers weinig nieuws te melden. Een enkele 1190 geraakte nog in Europa en verder bleef het een klein merk voor liefhebbers in de U.S. of A. Maar daar moet verandering in komen.

Wat ooit begon als liefdesproject van Erik Buell, ontspoorde in een mooi gamma van brute en sportieve V-twins, maar crashte net zo snel als de economische crisis rond 2008-2009. Harley-Davidson had opnieuw het merk in handen op dat moment, en dat liep het uit op een sisser. Eventuele gelijkenissen met Harley’s elektrische merk LiveWire mag je zelf maken, al werd er bij de aankondiging van een elektrische H-D ooit nog flink geopperd dat dat dan de nieuwe Buell moest zijn.

Gedane zaken nemen echter geen keer en in 2021 trok Erik Buell opnieuw zelf aan de kar. Met de Hammerhead 1190 superbike en 1190 SX supernaked wilde hij opnieuw het merk opbouwen en dat lukte ook aardig in de States. Er werden zelfs nieuw modellen aangekondigd in de vorm van een super cruiser, een super touring en zelfs een soort van duivencrosser. Enkel die laatste is niet op basis van het 1190 blok.


Daarbij komt nu nog het nieuws dat Buell opnieuw op zoek is naar Europese invoerders om die motoren ook hier weer op de kaart te zetten.