ADVERTORIAL: 5 TIPS VOOR MOTORRIJDERS

Hoewel het aantal verkeersdoden onder motorrijders in Vlaanderen met 21 % gedaald is, ben je als motorrijder nog altijd heel kwetsbaar op de weg. Andere weggebruikers merken je vaak niet of te laat op. Zorg er daarom voor dat je altijd opvalt. Felgekleurde kledij helpt, maar is geen garantie dat iedereen je gezien heeft. Hieronder vind je nog enkele nuttige tips.

Anticipeer

Defensief rijden maakt je minder kwetsbaar. Anticipeer op het gedrag van andere weggebruikers en blijf altijd alert zodat je kunt vertragen of stoppen als er iets onverwachts gebeurt.

2 Kies de juiste plaats op de weg

Als motorrijder rij je op 2/3e van de breedte van je rijstrook. Zo heb je een beter zicht op het verkeer en ben je zichtbaar voor andere weggebruikers. In heel wat verkeerssituaties is het echter veiliger om af te wijken van die positie. Door een correcte positie te kiezen, kun je heel wat mogelijke risico’s sneller opmerken of vermijden.

3 Hou je aan de snelheidsbeperkingen

Hoe sneller je rijdt, hoe moeilijker andere verkeersdeelnemers je vanop afstand kunnen opmerken. Hou je dus aan de snelheidsbeperkingen en pas je snelheid altijd aan aan de omstandigheden (bv. verkeerssituatie, zichtbaarheid, weer, staat van de weg, aanwezigheid van andere weggebruikers). Trek niet te snel op, want dat kan andere weggebruikers verrassen.

4 File? Rij er veilig tussendoor!

Bij fileverkeer mag je als motorrijder tussen de files door rijden. Uiteraard op een veilige manier. Op autosnelwegen en autowegen mag je alleen filefilteren tussen de twee meest links gelegen rijstroken. Je mag nooit sneller rijden dan 50 km/u en het snelheidsverschil tussen jou en de andere voertuigen mag niet meer dan 20 km/u bedragen.

Benieuwd wat je als motorrijder nog meer kunt doen om je veiligheid te verbeteren? Op deze website vind je een volledig overzicht. Veel rijplezier!