2022 Honda NT1100: Sport touring op Africa Twin platform

Hoe vervang je de Pan European, VFR800, Crossrunner én Deauville? Volgens Honda kan het met de gloednieuwe NT1100. Deze Sport Touring motor op het platform van de Africa Twin is Honda’s nieuwste aanwinst.

Belangrijkste kenmerken Honda NT1100

 • Uitstekende aerodynamische prestaties
 • Hoogte en hoek windscherm vijftraas instelbaar
 • Zijkoffers, verwarmde handvatten en cruisecontrole standaard
 • Winddeflectoren boven- en onderaan
 • 6,5 inch TFT-touchscreen
 • USB-poort, middenstandaard en ACC-poort standaard.
 • Scherpe stuurgeometrie
 • Showa upside down vork 43 mm
 • 1084 cc parallel twin
 • Vermogen en -koppel identiek aan de CRF1100L: 75 kW & 104 Nm
 • Drie standaard rijmodi plus twee instelbare USER-modi
 • Drietraps tractiecontrole
 • Drietraps Wheelie Control

PERSBERICHT

Modelupdates: Een nieuwe Honda-tourer doet zijn intrede. Met het kloppende hart van de CRF1100L Africa Twin als startpunt bouwt de NT1100 verder op dat platform met comfortabele, wendbare en plezierige prestaties als resultaat. 

Een lage zadelhoogte en scherpe stuurgeometrie gecombineerd met hoogwaardige ophanging zorgen voor een sportief pakket. Het in hoogte en hoek instelbare windscherm en winddeflectoren boven- en onderaan verzekeren aerodynamische efficiëntie en uitstekende windbescherming op hoge snelheid. 

Slanke zijkoffers, cruisecontrole en verwarmde handvatten behoren tot de standaarduitrusting. Rijhulpmiddelen bestaan uit drie standaard rijmodi, twee instelbare USER-opties, tractiecontrole (Honda Selectable Torque Control of HSTC) en wheelie controle. Radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen vooraan zorgen voor remkracht, 120/70-17 en 180/55-17 voor- en achterbanden voor grip. Het premium 6,5 inch TFT-display met touchscreen beschikt over Apple CarPlay® en Android Auto®-connectiviteit.

Inhoud

1 Introductie 

2 Modeloverzicht

3 Belangrijkste kenmerken

4 Accessoires

5 Technische specificaties

1. Introductie

In een motorfietslandschap bezaaid met op avontuur gerichte motoren, bestaat er een ruimte. Een ruimte voor rijders op zoek naar prestaties, wegligging, comfort voor lange ritten en technologie. Ze zijn echter niet per sé op zoek naar het beeld of de fysieke omvang van een adventure-motor. In andere woorden: ze zoeken een onomwonden toermotor, maar wel eentje met hoogwaardige uitrusting en een sportief randje op het vlak van prestaties. Het soort motorfiets dat elke dag efficiënt en praktisch ingezet kan worden voor woon-werkverkeer en daarbovenop ook klaar is voor een lange meerdaagse rit, gepakt en gezakt.

De NT1100 is exact die motor. Een nieuwe type toermotor van Honda die bij velen herinneringen op zal roepen aan gelijkaardige Hondamodellen uit het verleden, maar ook ontworpen om een veel jonger publiek aan te trekken. Met het frame en de karakteristieke tweecilinder afkomstig van de CRF1100L Africa Twin als basis, zijn meeslepende prestaties verzekerd. Een premium uitrusting en uitgebreide specificaties verhogen verder de aantrekkelijkheid van dit nieuwe model.

Koji Kiyono, Large Project Leader, NT1100:

“Bij Honda loopt de lange traditie om tegemoet te komen aan rijders die een “traditionele” toermotor wensen. Zo genoten onze Pan European en Deauville modellen jarenlang van een grote en erg trouwe aanhang. Tijdens het ontwerpen van een nieuw toermodel wilden we dus zeker en vast iets ontwikkelen dat zou resoneren bij de brede groep van traditionele toermotorrijders. En natuurlijk wilden we ook een verlangen aanwakkeren bij rijders van alle leeftijden en smaken, op zoek naar een onvervalste en veelzijdige pleziermotor.

Het resultaat is onze nieuwe NT1100: moderne motorprestaties, een prettig en wendbaar chassis, een stevig aanbod moderne rijtechnologie en een compleet nieuwe, frisse en uitgesproken uitstraling. We hopen van harte dat veel nieuwe eigenaars het maximale potentieel van zijn veelzijdige karakter willen ontdekken.

2. Modeloverzicht

Comfortabel, wendbaar, plezierig. Dat is de NT1100 in een notendop. De strakke en subtiele styling zorgt voor efficiënte aerodynamische prestaties met een rijpositie gericht op toerritten. De hoogte en hoek van het windscherm is op vijf manieren instelbaar. Windgeleiders boven- en onderaan helpen verder om de rijder te beschermen tegen de elementen van de natuur. De informatieweergave op het 6,5 inch TFT-display met touchscreen kan aangepast worden en het systeem beschikt ook over Apple CarPlay® en Android Auto®-connectiviteit. Cruisecontrole, verwarmde handvatten en aanzienlijke, geïntegreerde zijkoffers behoren tot de standaarduitrusting.

Het stalen semi-dubbele wiegframe van de NT1100 beschikt over een relatief korte wielbasis en een scherpe stuurgeometrie. De ophanging vooraan is een 43 mm Showa cartridge-type geïnverteerde voorvork en achteraan een enkelvoudige achterschokbreker. De veervoorspanning achteraan is hydraulisch instelbaar. Dubbele remschijven vooraan, 310 mm diameter, werken met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen. De banden hebben maat 120/70-17 vooraan en 180/55-17 achteraan.

De tweecilindermotor, geërfd van de Africa Twin, zorgt voor krachtige prestaties. De in- en uitlaat van het motorblok werden afgesteld voor uiterst soepele acceleratie en een aangenaam geluid in lage toeren. Het verbruik lijdt niet onder deze optimale prestaties: met een gevulde benzinetank (20 liter) heb je tot 400 km bereik.

Het elektronicapakket bestaat uit drietraps tractiecontrole (Honda Selectable Torque Control of HSTC), wheeliecontrole, complete LED-verlichting, automatisch uitschakelende richtingaanwijzers en noodstopsignalisatie. Optioneel opteer je voor Honda’s Dual Clutch Transmission (DCT) met zes versnellingen.

3. Belangrijkste kenmerken

3.1 Styling & Uitrusting

 • Strak ontwerp zorgt voor uitstekende aerodynamische prestaties
 • Hoogte en hoek windscherm op vijf manieren instelbaar
 • Winddeflectoren boven- en onderaan
 • Zijkoffers, verwarmde handvatten en cruisecontrole als standaarduitrusting
 • 6,5 inch TFT-touchscreen met Apple CarPlay®, Android Auto® en Bluetooth-connectiviteit
 • USB-poort, middenstandaard en ACC-poort als standaarduitrusting.

Vanaf het startpunt ontwierp Honda de NT1100 als een sportieve en wendbare motorfiets, maar ook eentje die je heel de dag kan rijden. Zo zorgen de beschermende aerodynamica en rijdersgerichte ergonomie voor optimaal comfort.

Onomwonden oppervlakken benadrukken de karakteristieke lijnen en zorgen voor een subtiele en gesofisticeerde uitstraling. Vanaf de voorzijde tot aan de achterkant geldt dynamische elegantie als een definiërend begrip wat betreft het ontwerp van de NT1100. De strakke vorm van deze motor draait eveneens om functie, gericht op een optimale, kwalitatieve rijervaring.

De standaard gemonteerde bovenste en onderste windgeleiders beschermen de armen en het onderlichaam van de rijder. Het windscherm is op vijf manieren instelbaar in de hoogte en aan de hoek met een verschil van 164 mm tussen de hoogste en de laagste positie. Op de lage stand stuurt het de windstroom rond de schouders. Op de hoge stand vloeit de rijwind over de rijder heen. Verwarmde handvatten behoren tot de standaarduitrusting, net als cruisecontrole.

De rijder wordt perfect geïntegreerd in de motorfiets en zit beschermd, gehuld in het kuipwerk. Het brede zadel bestaat uit dik materiaal en biedt royale zitruimte voor twee. De zadelhoogte bedraagt 820 mm. Aan de achterzijde van de motor is een handgreep voor de passagier voorzien.

De einddemper is laag geplaatst om maximale ruimte te laten voor de zijkoffers. Die afneembare, standaard gemonteerde zijkoffers zijn een van de sleutelelementen van de NT1100. Ze werden doelbewust slank ontworpen om moeiteloos door steden te kunnen rijden en meten slechts 901 mm op hun breedste punt. Het volume bedraagt 33 liter links en 32 liter rechts.

Het heldere, eenvoudig af te lezen 6,5 inch TFT-touchscreen biedt keuze uit drie weergaven: GOLD toont alle info rond cijfers en rijmodi. SILVER zet de snelheidsmeter en toerenteller centraal en BRONZE centreert de toerenteller. De achtergrondkleur heeft een standaardinstelling en biedt daarnaast de keuze tussen wit of zwart. Apple CarPlay®, Android Auto® en Bluetooth-connectiviteit geven de mogelijkheid om via het TFT-display smartphonefuncties te bedienen en aan te wenden.

Complete LED-verlichting (met dagrijlichten), automatisch uitschakelende richtingaanwijzers en noodstopsignalisatie vervolledigen de premium specificaties. Een USB-poort, middenstandaard en ACC-poort verhogen verder de praktische bruikbaarheid.

De NT1100 zal te verkrijgen zijn in volgende kleurstellingen:

Matte Iridium Gray Metallic

Pearl Glare White

Graphite Black

3.2 Chassis

 • Stalen semi-dubbel wiegframe en aangeschroefd aluminium subframe zoals de CRF1100L
 • Scherpe stuurgeometrie met hoogwaardige ophanging voor- en achteraan
 • Showa upside down vorkpoten 43 mm en achterschokbreker met hydraulisch instelbare veervoorspanning
 • Dubbele remschijf 310 mm diameter met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen

Het beproefde en robuuste fundament van de NT1100, het stalen semi-dubbele wiegframe met aangeschroefd aluminium subframe, is afkomstig van de Africa Twin CRF1100L. Om tegemoet te komen aan de veelzijdige en sportieve ambities van de NT1100, verving Honda de ophanging met een puur op de weg gerichte variant. Ook de stuurgeometrie werd in dat opzicht aangepast.

De cartridge-type upside down voorvorkpoten hebben 150 mm veerweg met instelbare voorbelasting. Ook de enkelvoudige Showa achterschokdemper beschikt over een veerweg van 150 mm. De diameter van de stang is 14 mm. De veervoorspanning valt hydraulisch en afzonderlijk in te stellen zodat de rijder eenvoudig bagage en/of een passagier meeneemt.

De aluminium wielen zijn gegoten met zandkernen en hebben zo een hol centrum voor de naaf. Het patroon van de spaken is gekruist (met de spaken diagonaal op de velg bevestigd). Het voordeel daarvan is dat trillingen in een rechte lijn onderdrukt worden en de stijfheid in bochten erop vooruitgaat. De afmetingen van de banden zijn 120/70-17 vooraan en 180/55-17 achteraan.

De wielbasis bedraagt 1.535 mm. Balhoofdhoek en naloop staan op 26,5°/108 mm en de grondspeling bedraag 175 mm. De manueel geschakelde NT1100 heeft een rijklaar gewicht van 238 kg of 248 kg met DCT.

Lichtgewicht radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen grijpen op 310 mm remschijven vooraan. De achterste remschijf (256 mm diameter) wordt met 1 remklauw bediend. ABS beheerst de remmanoeuvres.

3.3 Motorblok

 • 1084 cc parallel twin met enkele bovenliggende nokkenas en acht kleppen
 • Piekvermogen en -koppel: 75 kW & 104 Nm
 • In- en uitlaat afgesteld voor soepele, krachtige acceleratie en een aangenaam geluid bij laag toerental

De 1084 cc parallel twin met enkele bovenliggende nokkenas en acht kleppen is dezelfde bekende krachtbron als die van de CRF1100L Africa Twin. Output heeft een  piekvermogen van 75 kW bij 7.250 tpm en 104 Nm piekkoppel bij 6.250 tpm. De compressieratio 10,1:1, net als de 270° gefaseerde krukas en ongelijke ontstekingsvolgorde.

Throttle By Wire (TBW) beheert het motorblok en het PGM-FI-injectiesysteem voedt de gasklephuizen. De rijder zal onmiddellijk merken dat het motorblok anders is afgesteld dan bij de Africa Twin. Honda optimaliseerde namelijk de lengte van luchtinlaat en de interne structuur van de einddemper voor een aangenaam geluid bij een laag toerental. Dat zorgt ook voor een krachtige acceleratie gepaard met een ontspannen afgifte op de snelweg. Kortom perfect afgesteld op de veelzijdige taken waar de NT1100 voor bestemd is.

De krukascarters zijn verticaal gescheiden. De waterpomp bevindt zich in het koppelingshuis en de thermostaat is geïntegreerd in de cilinderkop. De manuele en de DCT-versie van het motorblok gebruiken hetzelfde carter met slechts enkele kleine externe verschillen. De onderlinge heen- en weergaande beweging van de zuigers neutraliseert secundaire trillingen en twee-assige balansassen neutraliseren primaire vibraties. De balansassen drijven de water- en oliepomp aan.

Een krukaspulsar – met de relatortanden op intervallen van 10° – komt tussenbeide in geval van onjuiste verbranding, belangrijk om te voldoen aan de vereisten voor het OBD2/EURO5-label. Om verder te voldoen aan de EURO5-norm meten de Linear Air Flow (LAF)-sensoren in de uitlaatbocht accuraat de lucht/brandstofverhouding.

3.4 Motorelektronica

 • Drie standaard rijmodi om uit te kiezen plus twee instelbare USER-modi
 • Drie niveaus tractiecontrole (Honda Selectable Torque Control)
 • Drie niveaus Wheelie Control

TBW beheert de prestaties en het karakter van het motorblok en ook het Honda Selectable Torque Control en Wheelie Control. Drie vooraf ingestelde modi beïnvloeden de vermogensafgifte en de mate van motorrem en bieden zo een oplossing voor de meeste rijcondities. Ook HSTC en Wheelie Control kunnen op drie niveaus ingesteld worden, waarbij niveau 3 de hoogste mate van interventie biedt.

Via het bedieningselement aan de linkerstuurhelft kan de rijder de gewenste modus selecteren. Een indicatie op het display geeft aan wanneer het HSTC actief is.

URBAN is de standaard rijmodus en biedt een algemeen inzetbare instelling met gemiddelde vermogensafgifte en motorrem.

RAIN reduceert de vermogensafgifte en de motorrem voor meer zekerheid op natte of gladde ondergrond.

TOUR geeft het maximale motorvermogen af met een gemiddelde mate van motorrem, voor stevige acceleratie tijdens het rijden met bagage en/of een passagier.

USER 1 en 2 bieden de mogelijkheid om de parameters naar eigen voorkeur in te stellen. Eens ingesteld onthoudt de USER-setting automatisch de waarden zodat de rijder niet telkens alles opnieuw moet instellen wanneer de sleutel omgedraaid wordt.

3.5 Dual Clutch Transmission (DCT)

 • DCT biedt de keuze tussen automatisch (AT) of manueel (MT) schakelen
 • S-mode met drie niveaus om sportief te schakelen in AT-modus

Honda verkocht in Europa al meer dan 200.000 motorfietsen uitgerust met DCT sinds het systeem in 2009 voor het eerst beschikbaar werd als optie op de VFR1200F. Dat deze technologie een gevestigde waarde is, blijkt ook uit de verkoopcijfers: van alle in 2020 verkochte Hondamodellen waar het een optie was, koos 53% van de gebruikers voor DCT. Het systeem schakelt consistent en naadloos en voelt erg snel heel natuurlijk aan. De technologie gebruikt twee koppelingen: een om op te starten en voor 1e, 3e en 5e versnelling, de andere voor 2e, 4e en 6e versnelling, met de hoofdas voor elke koppeling verwerkt in de andere om het geheel compact te houden. 

Een eigen elektro-hydraulisch circuit bestuurt elke koppeling onafhankelijk. Op het moment van schakelen selecteert het systeem de doelversnelling via de koppeling die op dat moment niet gebruikt wordt. De ene koppeling wordt vervolgens automatisch ontkoppeld en tegelijkertijd neemt de andere koppeling over.

Het resultaat is een consistente, snelle en naadloze schakelbeweging. De dubbele koppeling draagt de aandrijving over van de ene naar de volgende versnelling met nagenoeg geen verlies van aandrijving op het achterwiel. Dat minimaliseert schokken en trillingen, waardoor de overgang erg direct en soepel aanvoelt. Ander voordelen zijn duurzaamheid (aangezien de tandwielen geen versnelling kunnen missen kunnen ze ook niet beschadigd geraken), het gegeven dat je niet kan stilvallen, moeiteloos rijden in druk stadsverkeer, minder vermoeidheid tijdens het rijden en – cruciaal – een hogere focus op bochtenwerk en rempunten

Het DCT-systeem laat twee rijstijlen toe: automatisch schakelen in AT-modus, met voorgeprogrammeerde schakelpatronen die voortdurend de snelheid, geselecteerde versnelling en motortoerental lezen om te bepalen wanneer geschakeld moet worden, en manueel schakelen in MT-modus. Daarbij kan de rijder zelf bepalen om te schakelen via de bedieningselementen op de linkerstuurhelft.

Binnen de AT-modus zijn er twee mogelijkheden. D-mode staat garant voor moeiteloos rijden met maximale benzine-efficiëntie. S-modus schotelt de rijder drie sportieve schakelprogramma’s voor: level 1 is de meest bescheiden modus met schakelbewegingen in het middengebied. Level 3 is de agressiefste modus die schakelt bij hoge toerentallen. Level 2 houdt het midden tussen die twee. De voorkeursinstelling kan ook opgeslagen worden.

4. Accessoires

Honda stelt een aanbod accessoires ter beschikking die specifiek ontworpen zijn voor de NT1100. Bijvoorbeeld een quickshifter (met autoblipper) of aluminium panelen voor de bagage. Wie zijn NT1100 specifiek wil aanpassen kan opteren voor een van de volgende drie accessoirepakketten (elk item kan ook afzonderlijk aangekocht worden).

URBAN PACK

Topkoffer (50 liter) met binnenzak, comfortabele rugsteun, tanktas (4,5 liter)

TOURING PACK

Comfortzadels voor rijder/passagier, comfortabele voetsteunen voor de passagier en mistlichten.

VOYAGE PACK

Topkoffer (50 liter) met binnenzak, comfortabele rugsteun, tanktas (4,5 liter), comfortzadels voor rijder/passagier, comfortabele voetsteunen voor de passagier en mistlichten.

5 Technische specificatie

MOTOR
MotortypeVloeistofgekoelde parallel tweecilinder met acht kleppen, 270° krukas en Unicam
Inhoud1.084 cc
Boring x Slag92 mm x 81,5 mm
Compressie verhouding10,1:1
Max. Vermogen75 kW (102 pk) @ 7.500 tpm
Max. Koppel104 Nm @ 6.250 tpm
GeluidsniveauL-urban 73,6 dB, L-wot* 78,4 dB – MT;
L-urban 73,6 dB, L-wot* 79,4 dB – DCT * Wide open throttle
Olie capaciteit4,8 l – MT 5,2 l -DCT
BENZINESYSTEEM
InjectiePGM-FI elektronische benzine-injectie
Tankinhoud20,4 liter
CO2-uitstoot116 g/km MT 110 g/km DCT
Verbruik5 l/100 km (20 km/l)
ELECTRONICA
Accucapaciteit12 V – 11,2 AH
AANDRIJVING
Koppeling Natte multi-plaatkoppeling
Transmissie MT: 6 versnellingen manueel DCT: 6 versnellingen
EindaandrijvingKetting
FRAME
TypeSemi-dubbel wiegframe
CHASSIS
Afmetingen (L x B x H)2.240 x 865 x 1.360 mm (scherm in laagste positie)
Wielbasis1.535 mm
Balhoofdhoek26,5⁰
Naloop108 mm
Zadelhoogte820 mm
Grondspeling175 mm
RijklaargewichtMT: 238 kg DCT: 248 kg
VERING
Type voorShowa 43mm SFF-BP geïnverteerde telescopische voorvork met schroefsgewijs instelbare voorspanning, 150 mm veerweg
Type achterMonoblock aluminium swingarm met Pro-Link, Showa met gasgeladen demper, hydraulisch schroefsgewijs instelbare veervoorspanning 150 mm veerweg.
WIELEN
Voorband120/70R17M/C
Achterband180/55R17 M/C
VoorwielMultispaak, gegoten aluminium
AchterwielMultispaak, gegoten aluminium
REMMEN
Remsysteem2-kanaals ABS
Type voorDubbele zwevende remschijf 310 mm diameter met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen
Type achterEnkele remschijf 256 mm diameter met enkelvoudige zuigerklauw
INSTRUMENTEN EN ELEKTRONICA
Instrumenten6,5 inch TFT-touchscreen met Multi Information Display (MID), secundaire LCD-meter
BeveiligingHISS
KoplampLED met DRL
AchterlichtLED
ConnectiviteitApple CarPlay® & Android Auto®
USBJa
12V oplaadpuntJa
Automatisch uitschakelende richtingaanwijzersJa
QuickshifterOptioneel
CruisecontroleJa
Andere featuresVijf rijmodi

De opgegeven cijfers zijn het resultaat van metingen door Honda onder gestandaardiseerde testomstandigheden zoals voorgeschreven door WMTC. De tests werden uitgevoerd op de vermogensbank met een standaardversie van het voertuig met één rijder en geen verdere uitrusting. Het eigenlijke verbruik kan variëren afhankelijk van hoe je rijdt, hoe je het voertuig onderhoudt, het weer, de baanconditie, bandendruk, installatie van accessoires, bagage, gewicht van rijder en passagier en andere factoren.