Dorna overweegt om de communicatie tussen teams en piloten via het dashboard toe te laten. Tijdens een meeting tussen Dorna en de teams werd de eerste discussie opgestart om te zorgen voor een systeem dat de teams toelaat om korte boodschappen mee te geven aan hun rijders.

De mogelijkheid hiervoor kwam er dankzij de transponders die vandaag de dag gebruikt worden in de MotoGP. Die laten het toe om een zeer gelimiteerde boodschap te versturen richting de dashboards. Het systeem wordt momenteel al gebruikt door de racedirectie om signalen door te geven in het geval van een rode of zwart vlag of een ride trough penalty. Maar het systeem kan dus ook andere boodschappen doorgeven.

flag-alerts-embedded-in-the-new-motogp-dashboards-77819-7

De huidige dashboards kunnen reeds boodschappen doorgeven en de racedirectie gebruikt deze functie al.

Erg korte berichten

Technisch directeur Danny Aldridge vertelde de media bij de Red Bull Ring in Oostenrijk dat het systeem nog in zijn kinderschoenen staat: “De teams zouden erg korte boodschappen kunnen doorsturen. Het zou zoiets kunnen zijn als ‘BOX’.”

Er zijn dus nog veel details die uitgewerkt moeten worden. Hoe vaak de teams een bericht kunnen doorgeven en exact hoe lang deze berichten kunnen zijn, moet nog uitgewerkt worden. In theorie zouden er vier berichten per ronde doorgegeven kunnen worden aan de rijder, met toevoeging van het klassieke pit board.

Wat nog niet duidelijk is, is hoe de berichten op ieder circuit kunnen doorgegeven worden. MotoGP splits ieder circuit op in vier sectoren, maar het aantal timing loops verschilt van circuit tot circuit en het zijn deze loops die gebruikt worden om de signalen te versturen.

De huidige dashboard kunnen reeds boodschappen doorgeven en deze functie wordt al gebruikt door de racedirectie.

Eerder was er sprake van bezorgdheid over de veiligheid indien er audio-communicatie zou zijn. Dat  lijkt minder een probleem bij dashboardcommunicatie.

Pit boards volstaan niet?

Het voorstel om de communicatie toe te laten, kwam er nadat verschillende rijders de boodschappen op hun pit board misten tijdens de laatste race op de Sachsenring. Andrea Dovizioso, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Hector Barbera en Jack Miller vochten voor de leiding, terwijl Marc Márquez profiteerde van een vroege pitstop op de opdrogende piste. Hierdoor begonnen de teams na te denken over hoe ze beter informatie bij hun rijders konden krijgen. Ze waren namelijk gefrustreerd dat de rijders de berichten op de pit board negeerden, al werd dat ook bemoeilijk door de positie van de pitlane op de Sachsenring die vlak langs een steile klim met een blinde helling ligt.

Dorna is alvast voorstander van de communicatie, want de berichten zullen ook op televisie weergegeven kunnen worden. Vooraleer het idee uitgevoerd kan worden, zullen er wel nog een aantal dingen geconcretiseerd moeten worden en zullen de teams het systeem moeten testen. Enkel en alleen als ze denken dat het interessant én veilig is voor de rijders, kan het ingevoerd worden.

 

Interessante sportlectuur, maar nog niet voldaan? Meer GP-nieuws van schrijver David Emmett op motomatters.com. Zelfde kwaliteit, zelfde stijl, maar wel in het Engels.

About The Author

Zaakvoerder en hoofdredacteur van MaxxMoto.

Related Posts