Motormarkt 2022 -3%, Honda koopt leidersplek

2022 was geen gemakkelijk jaar voor de motormarkt. Ondanks zachte weersomstandigheden en terugkerende files zorgde de stijgende inflatie voor een deuk in het consumentenvertrouwen. Daarbij kwam nog dat ook de leveringsproblemen nog niet 100% verteerd zijn. Traditionele verkooptoppers als BMW, Yamaha, Kawasaki, KTM en Triump kregen stuk voor stuk klappen, terwijl Honda de leidersplek kon kopen door in december nog snel 200 extra motorfietsen in te schrijven.

2022 werd dus een jaar met een flinke marktcorrectie na de schommelingen in 2020 en 2021. Sterkhouders BMW, Yamaha en Honda maken het podium uit, al valt het globaal gezien wel op dat er in december nog veel motoren ingeschreven werden. Hierdoor eindigt het jaar op -3%, wat de realiteit toch iets mooier afschildert dan ze is. Febiac schrijft dat de verkoopcijfers weer op het niveau zijn van voor de coronapandemie, al is dat niet het verhaal dat we bij de meeste motordealers horen.

Extra inschrijvingen bij de dealer? Koopjesjacht!

Honda (+596%), maar ook BMW (+94%), Aprilia(+314%) en Ducati (+200%) springen positief uit de band in december met een hoop extra inschrijvingen t.o.v. 2021 en daarmee weet je meteen bij welke merken de toeleveringsproblemen achter de rug zijn of er nog een hoop demo’s in de toonzalen geduwd werden – die je particulier mogelijks wel als een koopje met lage km-stand kan overnemen.

Kijken we naar de jaarcijfers, dan noteren we nog dat Kymco (+39%) en SYM (+19%) het over de hele lijn goed deden en zo Ducati ondanks een gestegen verkoop met 11% t.o.v. 2021 uit de top-10 duwen.

Bron: Febiac