Honda toont CBR600RR …maar niet voor Europa

Tijdens de 8u van Suzuka heeft Honda haar nieuwste CBR600RR voorgesteld. Dit model wordt al jaren niet meer ingevoerd in Europa, al loopt de productie in Japan vrolijk verder voor o.a. de Amerikaanse en eigen markt. De grootste nieuwigheden t.o.v. het vorige model, is de toevoeging van winglets aan een licht hertekende voorkant, met ongetwijfeld ook aanpassingen aan de emissie.

Naast de dalende populariteit van het supersport segment, zijn de emissie vereisten de grootste rem op de ontwikkeling van nieuwe sportmotoren. De Japanse merken haalden stuk voor stuk hun 600cc sportmachines van de markt, met Yamaha als uitzondering die een ’track only’ versie van de R6 in het gamma hielden. Kawasaki bracht verrassend genoeg begin dit jaar wel de Ninja 636 terug, dus het is niet helemaal uitgesloten dat we opnieuw een CBR600RR op de Europese markt zouden zien.

Toch stellen meer en meer insiders zich de vraag waarom Honda actief blijft in de westerse markten. Het merk heeft een erg uitgebreid gamma, al zit de grote winst duidelijk in het verre Oosten en de groeimarkten in Zuid-Amerika.