Matthias Walkner - Foto @World - ASO - Charly Lopez

Dakar Rally 2019: tussenstand op de rustdag

De eerste week van de Dakar zit erop en de deelnemers hebben gisteren van een welverdiende rustdag kunnen genieten gisteren. Tijd dus voor een tussentijds overzicht.

Bovenaan in het klassement is de Amerikaan Ricky Brabec sterk bezig. Hij leidt bij de start van de 6de etappe met 1 minuut voorsprong op Sam Sunderland. Pablo Quintanilla staat voorlopig derde op 2:59. Toby Price en Adrien Van Beveren vervolledigen de top 5. Matthias Walkner, de winnaar van vorig jaar, staat voorlopig op een 7de plek op een goeie 9 minuten van Brabec. Na de mindere etappe 3 heeft hij alweer veel tijd goedgemaakt.

Ricky Brabec – Foto: DPPI

In de Malle Moto klasse doen de Nederlanders het goed. Mark Tielemans leidt daar eht klassement en staat momenteel op een 40e plek algemeen. Verder vinden we Edwin Straver (46e algemeen) en Guillaume Martens (83e algemeen) in de Malle Moto top 5. De klasse werd in de eerste week vooral gedomineerd door de Max Hunt op de Husqvarna. De Brit was de snelste in de eerste 4 etappes, maar een crash in de 5de etappe betekende meteen het einde van zijn Dakar. Zelf was hij ok, maar de motor liep teveel schade op om verder te kunnen rijden.

De Nederlander Mark Tielemans sleutelend aan zijn KTM – Foto: Antonin Vincent – DPPI

Ook de dames doen het voorlopig goed. Van de 6 aan de start zitten er na de rustdag nog 4 in de wedstrijd. Laia Sanz start de 6de etappe vandaag in 19e positie. De Nederlandse Mirjam Pol had het zwaar in de 3de etappe maar heeft zich daarna herpakt en staat voorlopig 64e in het klassement. Anastasia Nifontova staat op een 87e plek algemeen en 16e in het Malle Moto klassement (van de 23 rijders die nog in de wedstrijd zitten). Niet slecht! Gabriela Novotna ten slotte, de Tjechische die vorig jaar na een crash uit de rally verdween, rijdt voorlopig op een 97e plek. 

Laia Sanz – Foto Frederic Le Floc’h – DPPI

Belangrijkste uitvallers in de eerste week zijn vooral Joan Barreda en Paolo Gonçalves. Daarmee verliest Honda meteen 2 kandidaten op de overwinning. Joan Barreda gaf al in de 3de etappe op nadat hij in een duinput terecht gekomen was en kwam vast te zitten. Paolo Gonçalves crashte in de 5de etappe en brak daarbij zijn hand. Bij de dames moest de Peruaanse Gianna Velarde Sumary al in de eerste etappe opgeven. Sara Garcia, die samen met haar man in de Malle Moto klasse reed, haalde het einde van de 4de etappe niet.

Ten slotte is ook Nicola Dutto en zijn team uit de race. Een van zijn begeleiders kreeg met motorpech te maken. Door een misverstand daarna aan het einde van de 4de etappe, werd het hele team door de race-directie gediskwalificeerd. Jammer, want de man in de rolstoel was op weg om geschiedenis te schrijven.

Vandaag start deel 2 van de Dakar en trekt de karavaan vanuit het zuiden van Peru weer richting Lima. We blijven uiteraard op de voet volgen.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.