In juni werd bekend dat radarverklikkingsysteem Coyote de kaap van 1 miljoen gebruikers in België gerond had. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert nu met de vraag om een verbod.

“De wet zegt dat je geen apparatuur mag hebben die de vaststelling van een verkeersovertreding verhindert of bemoeilijkt, maar Coyote is toegelaten”, aldus Weyts. “We weten allemaal waarom Coyote wordt aangekocht, namelijk louter en alleen om ongestraft verkeersovertredingen te kunnen begaan. Zeker als blijkt dat van de vierhonderd verkeersdoden in Vlaanderen er meer dan 30 procent te wijten zijn aan overdreven snelheid, is dit een asociaal instrument om u tegen te zeggen. Straffer wordt het nog als blijkt dat onder andere het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid en de federale politie samenwerken met Coyote”, zegt de minister. “De dubbelzinnigheid omtrent Coyote en andere radarverklikkers mag, wat mij betreft, stoppen. Persoonlijk ben ik net, zoals in Frankrijk en Duitsland, voorstander van een verbod”.

2627_album

Verbod in Vlaanderen, voorstanders in Wallonië

Tot nog toe werd Coyote gedoogd omdat het systeem naast het verklikken van radars ook een hoop andere reisinformatie meegeeft.Dit gaat van vertragingen en alternatieve routes tot de toestand van het wegdek en mogelijke gevaren zoals ongevallen, wegversmallingen, voorwerpen op het wegdek, stilstaande voertuigen langs de kant van de weg en spookrijders. Sinds 2013 werkt Coyote ook samen met de Federale Politie die zo real-time waarschuwingsberichten kan versturen. Opvallend is dat Coyote in Wallonië een stuk beter onthaald wordt dan in Vlaanderen. Daar werkt het bedrijf samen met het verkeersbureau PEREX en met de Waalse Regio voor het doorgeven van storingen op de weg.

About The Author

Zaakvoerder en hoofdredacteur van MaxxMoto.

Related Posts

One Response

  1. MarcDG

    In Frankrijk is de Coyote NIET verboden… bovendien is het inderdaad een fantastisch hulpmiddel om opstoppingen en gevaarlijke objecten op de weg te vermijden. En je wordt voortdurend op de maximaal toegelaten snelheid gewezen. Wil die tafelspringer van een Weyts nu dat de snelheidslimieten worden gerespecteerd of is het een zoveelste schaamteloze zet om nog meer boetegeld uit onze zakken te kloppen? Je wordt die NVA toch echt strontbeu… met hun politiestaat, alomtegenwoordige camera’s en eindeloze verboden… dàn nog liever opnieuw de sossen in de regering !