Binnenkort ook GAS-boetes voor overtredingen in zones 30 en 50

Binnenkort kunnen steden en gemeenten zelf GAS-boetes uitschrijven in de zones 30 of 50. De Vlaamse minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters heeft daarvoor een voorstel uitgeschreven waarvoor de regering een ontwerp van decreet heeft goedgekeurd.

Lokale besturen klagen al langer dat er amper handhaving is op wegen met een maximumsnelheid van 30 of 50km/u. De Vlaamse regering wil daarom een kader creëeren onder duidelijke voorwaarden.

“Het moet gaan om lichte snelheidsovertredingen van minder dan 20 kilometer per uur te snel op wegen waar wettelijk 30 kilometer of 50 kilometer per uur mag gereden worden. Bovendien moet dit vastgesteld worden door een automatische camera”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers: “Betere handhaving zal leiden tot een mentaliteits- en gedragswijziging van bestuurders in het verkeer en dat is nodig. De lokale besturen zijn de eerste partners van de Vlaamse regering om goed beleid te voeren. Met deze maatregel worden er opnieuw meer middelen en autonomie doorgeschoven naar het lokale niveau. Dit komt bovenop de extra financiering die tot nu toe voorzien was.”

Bart Somers en Lydia Peeters zien ook andere voordelen. “Omdat er te weinig controle is, moeten heel wat lokale besturen allerlei infrastructurele maatregelen nemen zoals verkeersdrempels, wegversmallingen en dergelijke meer in een poging het verkeersgedrag bij te sturen. Vaak zijn dit suboptimale oplossingen, die ook de doorstroming hypothekeren en onnodig veel geld kosten. Met meer trajectcontroles, flitscamera’s en snelheidscontroles kan een andere rijcultuur worden geïnstalleerd.” 

Een gewaarschuwd motorrijder…

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor 
iPhone of Androïd.