Triumph Wevelgem bouwt ambulance-motor

Een Triumph Tiger 1200 werd omgebouwd naar ‘advanced life support’-voertuig. Het project is het initiatief van verpleegkundige Bernard Geldof, de uitwerking werd gedaan door officieel verdeler Triumph Wevelgem.

Bernard is verpleegkundige van opleiding en heeft vijftien jaar ervaring binnen de brandweer en de dienst 100. In 2010 startte hij een groepspraktijk thuisverpleging waarbij hij al snel zijn klanten bezocht per motor. In 2015 begeleidde hij per motor als hulpverlener 17 sportwedstrijden. Veel tijd in het zadel dus om na te denken over de toekomstmogelijkheden van de motor als hulpverleningsvoertuig. Een professionele ambulance-motorfiets is een hulpvoertuig dat zelfs in de moeilijkste omstandigheden -files, mensenmassa’s, moeilijk bereikbare plaatsen etc – extreem korte aanrijtijden weet neer te zetten. Van groot belang, want elke seconde telt en kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

ambulance_motor_2_web

Na rijp beraad en overleg met Triumph Wevelgem startte Bernard het project op dat hem een eigentijds, professioneel hulpvoertuig moest opleveren. Als basis werd voor de Triumph Explorer XRx gekozen, die in de bij wet verplichte RAL 1016 kleur werd gedompeld, werd uitgerust met prioritaire verlichting, professionele belettering en in een latere fase volgt er nog radiocommunicatie. De motor is intussen uitgebreid in de praktijk getest en voldoet aan alle vooropgestelde criteria. “Dat bleef niet onopgemerkt want de boekingen stromen binnen,” aldus Luc van Triumph Wevelgem. “Het is duidelijk dat dit initiatief een professionele oplossing biedt voor verschillende vraagstukken uit de hulpverlening sector. Komt daarbij dat mits kleine aanpassingen de nu reeds verleende service aangepast kan worden aan andere noden die de moderne hulpverlening nu zeer duur maakt of zelfs schier onmogelijk, zoals het transport van donororganen en andere, specifiek urgente, opdrachten.”

“Een ambulance-motorfiets kan extreem korte aanrijtijden neerzetten. Elke seconde telt en kan het verschil betekenen tussen leven en dood.”

Wat er in de koffers zit? onder andere diagnostische apparatuur, bloeddrukmeter, saturatiemeter, glycemiemeter, stethoscoop, infuus kits, steriele kompressen, absorberende steriele kompressen, extra zwachtels en verbanden, een beademingsballon en mayo canules plus zuurstofmaskers. Voor het reanimeren is er een semi automatische externe defibrillator aan boord die zowel inzetbaar is voor volwassenen als voor kinderen. Het immobilisatiemateriaal bevat onder andere een halskraag. Een extra koffertje met reservemateriaal om indien nodig aanvullingen te kunnen doen is eveneens voorzien.

Meer info? Neem hier contact op met Triumph Wevelgem.