Productreview TomTom Rider 2019

De TomTom rider is dé GPS bij uitstek voor de doorgewinterde motard, althans, dat wilt TomTom ons doen geloven. Voor 2019 krijgt de Rider een aantal nodige upgrades tegenover het vorige model, het meest merkbare verschil is de quad-core chip. Hierdoor start hij niet alleen sneller op maar is hij ook tijdens het gebruik merkbaar vlotter zonder aan batterijduur in te boeten. Voldoet hij aan de claims die TomTom vooropstelt?

Tekst: James De Ridder/ Arno Jaspers
Foto’s: TomTom, Arno Jaspers

Qua look en setup blijft de Rider identiek aan zijn voorganger, maar de werking verbeterde en de functies werden fel uitgebreid, o.a. met geïntegreerd WiFi.

Sneller, slimmer,…maar eenvoudiger?

Het korte antwoord is natuurlijk ja. Het lange antwoord is iets ingewikkelder en kom ik later op terug. We beginnen bij de verpakking en wat je in de doos meekrijgt. Natuurlijk de GPS zelf, maar ook een universele mount voor op je stuur. Daarnaast krijg je er een RAM-houder, USB-kabel en een stroomkabel om de GPS op te laden via de batterij van je motor bij. De GPS voelt erg solide aan, alsook de mount die wanneer je ze in elkaar vastklikt vertrouwen geeft voor ook iets hobbeliger paadjes. Het opladen van de GPS via een 12v-stekker is natuurlijk het gemakkelijkst, mede dankzij een voldoende lange USB-kabel. Mocht je toch een directe voeding van de batterij willen gebruiken, check dan even of je zomaar de batterij van je motor kan loskoppelen zonder de elektronische instellingen aan te passen/ herop te starten.

De ‘Kronkelroute’-functie is en blijft een toppertje, maar de beste wegen…die vind je nog steeds zelf als je bewust wil verdwalen.

Connectiviteit

Bij het opstarten bleef ik toch even op mijn honger zitten, want dit duurt nog steeds bijna een volle minuut en dat is gerekend zonder de updates die TomTom erg courant aanbiedt. Gelukkig doe je dit niet vaak, want meestal gebruiken we de slaapfunctie van de GPS (bijvoorbeeld bij het afzetten van het contact van je motor) waarna hij in een ogenblik weer opstart. Eenmaal klaar voor actie, zien we een overzichtelijk menu met enkele handige features. Zo zijn er nog steeds de simpele items als de route naar het dichtstbijzijnde tankstation of een opgeslagen locatie (bvb. je woonplaats) maar je kan bijvoorbeeld ook je GSM verbinden om telefoongesprekken en berichten op het scherm te zien. Geniet je liever van je rit zonder afleiding, dan kan je alles eenvoudig uitschakelen.

TomTom wil de laptop overbodig maken. Een noodzaak om te kunnen concurreren met de smartphone.

Soms is de oude manier de snelste…

Eén van de grote vernieuwingen volgens TomTom is dat je de meest recente kaarten kan ophalen via WiFi en op die manier kan je ook je reisroutes plannen op het GPS-toestel zelf. TomTom heeft er alles aan gedaan om je laptop overbodig te maken, al merken we in de praktijk dat dit het gebruiksgemak van een kaart op de laptop niet kan evenaren. Een groot scherm en een directe, stabiele internetverbinding blijven in het voordeel van de computer spreken. De oldschool manier van routes maken en ze overzetten via de kabel of zelfs via het MicroSD-kaartje is simpelweg eenvoudiger en sneller dan geklungel met (vaak onstabiele) Bluetooth of WiFi verbindingen. Daarmee willen we dit pluspunt zeker niet de grond inboren – héérlijk om zonder laptop op reis te vertrekken! – al is het gebruiksgemak zeker nog een werkpuntje voor toekomstige TomToms. Een intern geheugen van 16 gig en een quasi onbeperkt aantal routepunten zorgen er trouwens voor dat alle typische TomTom-problemen van het verleden voorgoed achter de rug zijn.

Het sterke punt bij uitstek is het gebruiksgemak. Eens de route overgezet is en alles loopt, heb je alle tijd om van de wegen en het uitzicht te genieten.

O zo praktisch

Enkele handige features voor vlotte piloten zijn de geïntegreerde flitspaal-meldingen, maar ook files laat hij ver op voorhand zien en biedt je tegelijk een betere route aan. Ben je eenmaal aangekomen maar geen zin in dezelfde weg terug? Je Rider geeft je de mogelijkheid via een andere weg weer naar je beginpunt te rijden. Het touchscreen blijft, ook met handschoenen aan ( en in regenweer ) goed te gebruiken. Al blijft het af te raden om tijdens het rijden te veel op de knopjes te mikken. Hoewel het touchscreen vlot reageert, zijn sommige knoppen erg klein, wat de bediening niet ten goede komt en je aandacht van de weg kan afleiden. Bij erg zonnig weer, merkten we wel dat de afleesbaarheid te wensen over liet. Sterker nog: met een felle zon in je rug wordt het scherm net een spiegel en er zijn al aftermarket fabrikanten die schaduwschermpjes aanbieden.

Tot slot is de nieuwste Rider ook nog steeds waterbestendig en hij kan een stootje verdragen. Na een foute afslag stuurt hij je bovendien niet hersenloos terug zoals op sommige andere systemen, maar zoekt op een organische manier weer aansluiting bij je originele route. Je merkt dat gebruiksgemak en plezier tijdens het rijden vooropstaan.

Met name voor langere routes (zoals een paar honderd kilometer péage omzeilen) is de TomTom toch een stukje praktischer dan de smartphone. Al wordt hij aan sneltempo bijgebeend door de altijd vernieuwende apps.

De Afrekening

De TomTom is en blijft een top GPS die uitblinkt dankzij zijn toegankelijke menustructuur en een groot gebruiksgemak. Daarbij komt overigens nog de ‘kronkelroute’-functie die door heel veel motorrijders gesmaakt wordt en die je meteen richting de meest bochtige wegen stuurt. Maar waarom zijn er na al deze goede eigenschappen dan een kort en lang antwoord? 

Op een aantal functies na, kan je met Google Maps of de populaire Waze app bijna net hetzelfde doen. In Google’s laatste update voor Maps kan je zelfs een kaart downloaden, zodat je ook zonder internet op GPS van je smartphone kunt rondtoeren. Voor het prijskaartje van 399,95 euro moet je dus echt wel een groottoerist zijn die het gebruiksgemak, de interactiviteit en het scherm van de TomTom verkiest boven de multifunctionaliteit van moderne smartphones. Door levenslange ondersteuning van TomTom blijf je er wel lang van genieten en de bouwkwaliteit is ontegensprekelijk hoogstaand.

Meer info: TomTom

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.