Het televisieprogramma ‘Opgelicht?!’ op het Nederlandse Avrotros wijdde gisteren een aflevering aan het gesjoemel met tweedehandsmotoren. Daarin kwamen een aantal motoren aan bod waarbij de kilometerstand teruggedraaid werd of een schadehistoriek verzwegen.

De programmamakers halen aan dat er in tegenstelling tot een km-registratie bij auto’s, geen registratie is voor motorfietsen. Na het uitzoeken van enkele verdachte motoren die te koop worden aangeboden op de motorbeurs Utrecht en bij grote handelaars, laten ze keuringsmeester Erik van Lent aan het woord.

Die schat op basis van zijn jarenlange ervaring in dat er gerommeld is met 60 à 70 procent van alle gebruikte motorfietsen. Let wel: we spreken hier uitdrukkelijk over de Nederlandse motormarkt, die bekend staat om het hoge aantal tweedehandsmotoren. In België worden ondanks het kleinere aantal inwoners dubbel (!) zoveel motoren verkocht als in Nederland. Onze Noorderburen krijgen dus te maken met ontzettend veel exportmotoren uit o.a. ons landje, maar ook veel uit Duitsland.

Van Lent haalt aan dat hij in zijn carrière als onafhankelijke keurmeester nog nooit een handelaar tegenkwam die de waarheid vertelde over een schadeverleden: “Iedereen is bezig met het spelletje geldverdienen”, aldus Van Lent.

In de reportage is er weinig wederwoord van de dealers, al vinden we dat wel terug op de Avrotros website.

Reactie erkend merkdealer

Helaas is het voor motordealers, en dus ook voor ons, momenteel in sommige gevallen niet altijd mogelijk om de exacte kilometerstanden te achterhalen van de motorfietsen die we in- en verkopen.
In de motorbranche is er, in tegenstelling tot de autobranche, nog geen verplichte kilometerregistratie en dus geen kilometerdatabase.

Zodra aan het licht komt dat wij een motorfiets hebben verkocht waar iets mis mee blijkt te zijn, zullen wij daar onze verantwoordelijkheid overnemen en de zaak zo goed mogelijk oplossen met de klant die deze motorfiets bij ons heeft gekocht.

Wij juichen de komst van de aanstaande verplichte kilometerstandregistratie voor motorfietsen van harte toe en zullen hier zeker mee aan de slag gaan.
Deze wetgeving maakt het voor ons als professionele motordealer eenvoudiger om misstanden bij motorfietsen te detecteren, deze uit onze voorraad te weren en een goede service en kwaliteit te kunnen bieden aan onze klanten.


Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor 
iPhone of Androïd.

About The Author

Zaakvoerder en hoofdredacteur van MaxxMoto.

Related Posts