Het is officieel: Jorge Lorenzo hangt na 12 seizoenen in de MotoGP zijn helm aan de wilgen. In een speciale persconferentie kondigde Lorenzo aan dat de race in Valencia volgend weekend zijn laatste zal zijn. Daarmee komt er een niet geheel onverwacht einde aan de toch wel impressionante carrière van de Spanjaard.

In het bijzijn van Dorna Sports CEO Carmelo Ezpeleta en verschillende collega’s als Marc Marquez, Alex Rins en Valentino Rossi legde een emotionele Lorenzo uit wat hem tot deze beslissing bracht.

“Het is geen geheim dat ik een perfectionist ben”, vertelde Lorenzo. “Om te racen op het hoogste niveau, moet je enorm gemotiveerd zijn. Daarom besliste ik na negen jaar bij Yamaha dat het tijd was voor verandering. Ducati heeft me een boost gegeven. Ondanks de tegenvallende resultaten, bleef ik de nodige motivatie hebben en gaf ik niet op met als resultaat die mooie overwinning in Mugello.”

“Dit seizoen speelden blessures een belangrijke rol in de resultaten die ik behaalde,” ging hij verder. “Fysiek was ik niet meer in een goede conditie. Maar ook de Honda voelde nooit natuurlijk voor mij. Toen ik in Assen door de grindbak rolde was mijn eerste gedachte: ‘Wil ik dit echt nog doen?’. Ik kon de motivatie en het geduld gewoon niet meer vinden. Ik hou van deze sport. Ik hou van winnen. Maar ik besefte dat ik, als ik niet in staat ben om te vechten voor de titel, of zelfs maar voor overwinningen, ik de motivatie niet kan vinden om door te gaan, vooral in deze fase van mijn carrière. Ik realiseerde me dat mijn doel met Honda, althans in een korte tijd, niet realistisch was.”

Lorenzo excuseerde zich nog bij Honda en Dorna voor de teleurstellende resultaten, en hij bedankte uitvoerig zijn team voor de steun, en iedereen waar hij tijdens zijn carrière mee mocht samenwerken. Vooral Giampiero Sachi, Gigi Dalligna, Lin Jarvis, Alberto Puig en Albert Valera en zijn familie kregen daarbij een speciale vermelding. Tot slot bedankte Jorge Lorenzo nog zijn fans en zijn fanclub.

Daarmee komt er een einde aan de toch wel impressionante MotoGP-carrière van de 32-jarige Spanjaard. In 12 MotoGP-Seizoenen behaalde hij 3 wereldtitels, 47 overwinningen, 43 poles en stond hij 114 keer op het podium.

Carmelo Ezpeleta bevestigde tot slot nog dat ‘The Spartan’ tijdens het raceweekend in Jerez in 2020 officieel een plekje zal krijgen in de MotoGP Hall of Fame als MotoGP Legend.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Androïd.

About The Author

Related Posts