Na 6.071 teasers kregen we zonet op de EICMA KTM’s nieuwe 1290 Super Duke gepresenteerd. De originele Supernaked mag het volgend jaar opnemen tegen een resem straffe concurrenten, en daarbij lijkt het alsof hij de rol van underdog verkiest.


KTM-topman Stefan Pierer zei ooit dat hij geen nut zag in het produceren van 200pk superbikes voor op de weg, waarna het oranje bedrijfje prompt de productie van de RC8 stopzette en zich ging focussen op nakedbikes. Nog geen tien jaar later wordt 200pk stilletjesaan de norm voor die nakeds en de Oostenrijkers kunnen dan niet achterblijven. Of dat zou je toch denken.


Tijdens een presentatie op de EICMA werd wel vermeld dat de nieuwe Super Duke voortaan goed moet zijn voor 180pk – het cijfer dat we bij de presentatie van het eerste model ook meekregen, maar toen werd afgezwakt naar 173 – en dat de motor ook (nog!) meer koppel zou meekrijgen. In de brochure staan geen technische gegevens, maar wel wordt er gesproken van 140Nm koppel, wat identiek is aan de voorganger.

“Same dark heart, only chassis” is de catchphrase waar bovenstaand filmpje mee afsluit en daaruit leiden we dan af dat het motorblok minimaal aangepast werd. Het chassis daarentegen is compleet nieuw, met een frame dat afgeleid werd van de RC8. Zoals gewoonlijk voorziet huisleverancier WP hun meest geavanceerde, volledig instelbare veren terwijl Brembo zorgde voor een stel Stylema remklauwen. Het (reeds zeer volledige) elektronicapakket van de vorige generatie Super Duke werd een stukje verfijnder, maar op de complete technische informatie is het vooralsnog wachten. Geniet in tussentijd zeker van onderstaande slideshow.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste motornieuws?
Download de MaxxMoto App, voor iPhone of Andro├»d.

About The Author

Zaakvoerder en hoofdredacteur van MaxxMoto.

Related Posts